R. Moldova rămâne deocamdată în sistemul Carte Verde

Termenul de suspendare a R. Moldova din sistemul Carte Verde a fost amânat până la 1 octombrie 2015.

R. Moldova a evitat temporar excluderea din sistemul Carte Verde, după ce a transferat integral garanţia financiară externă cerută de către Consiliul Birourilor de la Bruxelles în valoare de 4,25 milioane de euro în contul băncii belgiene KBC Bank şi a achitat datoriile pentru poliţele emise pentru Carte Verde în sumă de circa 70 mii de euro. Astfel, R. Moldova a mai obţinut un răgaz, până la 1 octombrie 2015, zi în care Comitetul de Conducere al Consiliului Birourilor urmează să ia decizia cu privire la calitatea de membru a R. Moldova în sistemul internaţional de asigurări Carte Verde. Comitetul de conducere este organul suprem şi are competenţa de a aproba decizii imperative care intră în vigoare din momentul aprobării.
Directorul Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA), Mihai Manole, a precizat că hotărârea de a amâna punerea în aplicare a sancţiunii, pe un termen de patru luni, a fost aprobată la Adunarea Generală anuală a membrilor Consiliului Birourilor Carte Verde, care a avut loc în zilele de 27-28 mai la Sopot, Polonia. Totodată, în cadrul şedinţei respective a fost luată decizia de a continua monitorizarea R. Moldova de către Comitetul de management al Consiliul Birourilor de Carte Verde.
“Au fost făcute multe lucruri bune, dar mai există încă multe de făcut”, a menţionat directorul BNAA. Potrivit acestuia, la începutul acestei săptămâni, companiile-membre ale BNAA urmează să se întrunească pentru a elabora un plan de acţiuni detaliat cu privire la măsurile suplimentare de stabilizare financiară a Biroului de motoare şi excludere a situaţiilor de conflict între emitenţii moldoveni de poliţe internaţionale de asigurare Carte Verde.
“Este un semnal pozitiv că R. Moldova nu a fost suspendată din sistemul internaţional Carte Verde”, a afirmat Svetlana Lupaşcu, şef-interimar al Direcţiei generale supraveghere asigurări în cadrul Comisie Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF).
Responsabilul din cadrul CNPF a ţinut să menţioneze însă că “nu este timp pentru relaxare” şi că până la 1 octombrie curent asigurătorii moldoveni trebuie să depună eforturi pentru a ridica gradul de credibilitate şi stabilitate privind achitarea despăgubirilor Carte Verde. “Este important ca sectorul de asigurări din R. Moldova să ofere încredere că nu va intra în incapacitate de plată, iar criza actuală din sectorul bancar nu prezintă o îngrijorare pentru acesta”, a ţinut să sublinieze Svetlana Lupaşcu.
Anterior, mai mulţi asigurători au afirmat că excluderea R. Moldova din sistemul Carte Verde ar fi o catastrofă pentru segmentul autohton de asigurări şi ar avea consecinţe grave atât pentru economia ţării, cât şi pentru utilizatorii serviciilor de asigurare.
În anul 2014, emitenţii moldoveni au încasat prime brute subscrise Carte Verde în volum de aproape 267 milioane de lei, ponderea acestui produs în totalul de piaţă variind între 25-27%.

Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.22 (592) din 3 iunie 2015