R. Moldova a prezidat reuniunea autorităţilor de reglementare a pieţelor valorilor mobiliare ale statelor-membre CSI

Cea de-a XXIV-a şedinţă a Consiliului conducătorilor organelor de reglementare a pieţelor valorilor mobiliare ale statelor-membre CSI s-a desfăşurat la 22 decembrie curent sub preşedinţia R. Moldova. Evenimentul, care a întrunit participanţi din şase ţări, a fost organizat de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) şi a avut loc, în premieră, în format de videoconferinţă, din cauza situaţiei actuale cu pandemia COVID-19.

Reuniunea a fost condusă de vicepreşedintele CNPF, Nina Dosca, care, în adresarea sa de salut către participanţi, a menţionat importanţa pieţei de capital în cadrul economiei unei ţări şi s-a referit la rolul autorităţilor de reglementare şi al participanţilor profesionişti în dezvoltarea acestui sector.

Lucrările întrunirii au inclus discuţii privind starea actuală a pieţelor valorilor mobiliare din statele-membre CSI, măsurile şi propunerile de minimizare a consecinţelor negative cauzate de pandemia COVID-19, planul de lucru al Consiliului conducătorilor organelor de reglementare a pieţelor valorilor mobiliare ale statelor-membre CSI pentru perioada 2021-2022 ş.a.

Totodată, în cadrul şedinţei au fost prezentate şi dezbătute materia­le analitice pregătite de unii participanţi pe subiecte comune pieţei, cum ar fi:
– regimul sancţiunilor pe piaţa de capital;
– admiterea valorilor mobiliare străine pe pieţele de capital naţionale;
– admiterea participanţilor profesio­nişti pe pieţele ţărilor-membre CSI.

Prin organizarea acestor întruniri anuale se creează o platformă de discuţii şi de schimb de experienţă în domeniul dezvoltării şi supravegherii pieţei de capital în vederea facilitării şi punerii în circulaţie a instrumentelor financiare pentru dezvoltarea acestei pieţe.

La ediţia din acest an a Consiliului au participat reprezentanţii la nivel înalt ai autorităţilor similare din R. Moldova, Armenia, Belarus, F. Rusă, Kârgâzstan şi Kazahstan. Totodată, la lucrările Consiliului au participat şi reprezentanţii Comitetului Executiv al CSI.

Serviciul de presă al CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.50 (873) din 23 decembrie 2020