R. Moldova este la un pas de a fi exclusă din sistemul Carte Verde pentru că a “călcat pe greblă”

Riscul ca R. Moldova să fie exclusă din sistemul internaţional de asigurări Carte Verde, a devenit unul iminent, după ce compania de asigurări Asito a admis tergiversarea plăţilor de despăgubire către Biroul naţional de motoare din Italia, pe trei cazuri asigurate prin sistemul Carte Verde şi a încălcat, astfel, condiţiile formulate de Consiliul Birourilor cu sediul la Bruxelles, care este gestionar al sistemului Carte Verde.

Aşadar, după ce a evitat, doar pe parcursul ultimului an, suspendarea din sistem, de patru ori, şi a îndeplinit majoritatea condiţiilor prevăzute de planul de acţiuni, stabilit de comun acord cu Consiliul Birourilor, ţară noastră, mai mult ca niciodată, este probabil să rămână în afara sistemului Carte Verde.

Amintim că, în martie curent, Consiliul Birourilor a anunţat că a amânat cu două luni decizia de a suspenda calitatea de membru a R. Moldova din sistemul Carte Verde, până la şedinţa Adunării Generale a membrilor săi, programată pentru 2 iunie a.c. la Tallinn, Estonia. Decizia instituţiei europene a fost condiţionată de lipsa totală a cererilor de chemare în garanţie emise pe numele asigurătorilor moldoveni.

De menţionat că cele trei cereri de chemare în garanţie emise pe numele companiei Asito au fost înregistrate la 12 mai 2016 în adresa Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA). A doua zi, Consiliul de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a convocat o şedinţă extraordinară, în cadrul căreia a examinat situaţia creată şi a emis, repetat, o prescripţie pe numele companiei Asito, cerându-i să achite, în termen de o zi, plăţile conform celor trei cereri de rambursare înaintate de către companiile de asigurări din Italia, din contul mijloacelor băneşti disponibile la conturile curente ale asigurătorului.

De asemenea, societatea Asito a fost avertizată că, în cazul în care pe numele acesteia vor apărea noi cereri de chemare în garanţie, compania este pasibilă de a-i fi retrasă licenţa de activitate pentru Carte Verde.

Vicepreşedintele CNPF, Iurie Filip, a menţionat că emiterea unui apel de garanţie este considerat un lucru foarte grav şi ieşit din comun în sistemul Carte Verde. “Asta înseamnă că asigurătorul moldovean a tergiversat plata despăgubirii şi a încălcat principiul fundamental al sistemului Carte Verde, bazat pe încrederea între asigurători, de a nu întârzia achitarea despăgubirii”, a afirmat Filip.

Potrivit vicepreşedintelui CNPF, în momentul survenirii unui caz asigurat prin sistemul Carte Verde, către asigurătorul care a emis poliţa Carte Verde este emisă o notificare (debit note). Din acest moment, compania emitentă are la dispoziţie 60 de zile pentru a achita despăgubirea survenită pe cazul dat de asigurare. În situaţia în care plata despăgubirii nu este efectuată de asigurător în termenul indicat, Biroul de motoare din ţara în care a avut loc cazul de asigurare înaintează către Biroul de motoare din R. Moldova o cerere de chemare în garanţie (guarantee calls), prin care îl obligă să efectueze plata imediat.

„Expedierea celor trei apeluri de garanţie pune sub un mare semn de întrebare perspectivele R. Moldova de a soluţiona cu succes problema rămânerii în sistemul Carte Verde. Cu atât mai mult, că suma daunei de asigurare pe toate trei cazuri este una infimă, de aproximativ 6 mii de euro. Este foarte regretabil că această situaţie a apărut pe ultima sută de metri înainte de şedinţa Adunării Generale a membrilor Carte Verde, care urmează să aibă loc peste două săptămâni”, a menţionat Iurie Filip.

În R. Moldova sunt autorizate 10 companii să vândă poliţe Carte Verde: Acord Grup, Asito, Donaris Vig, Grawe Carat Asigurări, Moldasig, Moldcargo, Moldova-Astrovaz, Klassika Asigurari, Victoria Asigurari şi Asterra Grup.

Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.20 (641) din 18 mai 2016