Producerea mierii ecologice deschide noi perspective la export pentru apicultorii moldoveni

Producerea mierii ecologice şi exportul acesteia pe piaţa Uniunii Europene va aduce câştiguri mai mari apicultorilor moldoveni şi va contribui la creşterea volumelor de export, sunt de părere reprezentanţii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Până acum, deja 76 de apicultori moldoveni au trecut un audit prealabil al perioadei de conversie de la producerea mierii convenţionale la cea ecologică şi, începând cu acest an, planifică să producă miere ecologică, certificată după cerinţele UE, care va putea fi exportată ulterior pe piaţa comunitară la un preţ mai avantajos. De menţionat că apicultorii vor obţine această certificare dacă vor respecta în continuare anumite cerinţe care se referă la constituirea şi reînnoirea familiilor de albine, amplasarea stupinei, tratamentul veterinar ş.a.

Conform datelor Agenţiei Naţionale a Siguranţei Alimentelor, în R. Moldova activează circa 6800 de apicultori.

Andrei Cumpanici, specialist Proiectul USAID Agricultura performantă în Moldova, a menţionat, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, că cu suportul proiectului au fost organizate mai multe seminare şi instruiri în susţinerea grupurilor de apicultori privind respectarea cerinţelor pentru producerea mierii ecologice. Astfel, pe parcursul a 12 luni, apicultorii implementează mai multe cerinţe care le permit să obţină ulterior certificarea mierii ecologice. Printre acestea se numără: confecţionarea stupilor şi materialelor apicole din materiale naturale, amplasarea stupinelor departe de diverse surse de poluare etc.

Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din R. Moldova, Ion Maxim, menţionează că pentru susţinerea certificatului, agricultorii care trec perioada de conversie trebuie să renunţe la utilizarea chimicalelor, să treacă la tratările bioorganice cu acizi şi la alte metode care nu lasă reziduuri şi care nu conţin antibiotice. “Mierea ecologică va fi vândută din producţia anului 2019 şi se estimează o plus valoare de 30%-50% per kilogram. Sperăm că va fi un imbold pentru alţi apicultori ca să treacă perioada de conversie şi să producă miere bio”, a menţionat Ion Maxim.

Potrivit lui Ion Maxim, apicultorii trebuie să schimbe toată ceara şi să treacă la ceara bio, iar ulterior să folosească numai stupi de lemn, prelucraţi cu vopsea bio sau parafinaţi. Totodată, vasele folosite în procesul de extragere şi păstrare a mierii trebuie să fie din inox, inclusiv şi sârmele de la rame.

Petru Sacară, apicultor care a trecut perioada de conversie, a precizat că gospodăria pe care o conduce este deja în al patrulea an de când a trecut la producerea mierii ecologice în condiţii bio. “Nu a fost atât de greu în ceea ce priveşte investiţiile în stupine, mai complicat a fost să găsim locul amplasării stupinelor”.

În context, expertul economic, Veaceslav Ioniţă, a scris pe blogul său că mierea de albine niciodată nu a fost un produs de export al Moldovei, însă situaţia s-a schimbat odată cu liberalizarea comerţului cu UE şi suportul din partea Guvernului SUA pentru apicultorii noştri.

Potrivit lui, până în anii 2010–2011 apicultura practic nu exista ca ramură de export. În această perioadă R. Moldova exporta miere în valoare de 500-600 mii USD.

Ioniţă susţine că Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, suportul Guvernului SUA prin proiectul Agricultură Performantă şi entuziasmul apicultorilor moldoveni au fost cele trei ingrediente necesare pentru apariţia unei noi ramuri de export în Moldova: mierea de albine. În ultimii ani, această ramură practic “a explodat” şi exporturile moldoveneşti de miere de albine au crescut de zece ori şi au ajuns la 14 milioane de dolari anual.

Aproape tot volumul de miere exportată ajunge în Uniunea Europeană, iar primele cinci ţări asigură 75% din exporturile ţării noastre. România, Italia şi Franţa consumă 2/3 din mierea moldovenească destinată exporturilor, a scris Veaceslav Ioniţă.

Expertul mai afirmă că majorarea volumelor de export, dar şi preţul mierii, poate fi asigurată în următorii ani prin trecerea la producerea şi certificarea mierii ecologice. Cu suportul Programului SUA Agricultură Performantă, primele certificate apicultorii noştri le vor avea deja în vara acestui an, ceea ce înseamnă că ar putea exista perspectiva de dublare a exporturilor în următorii 2-3 ani.

“Pe piaţa Uniunii Europene este o cerere enormă de miere ecologică. Mierea obişnuită este vândută la preţul de 3 USD/kg, iar mierea ecologică este cu peste 50% mai scumpă. R. Moldova îşi poate dubla vânzările şi creşte preţul de vânzare la mierea ecologică”, consideră Ioniţă.

La rândul său, reprezentantul Proiectului USAID Agricultura performantă în Moldova afirmă că mierea produsă tradiţional în R. Moldova nu este competitivă. În baza studiilor de piaţă privind mierea organică sau mierea ecologică produsă şi comercia­lizată pe piaţa UE, s-a demonstrat că mierea ecologică este cu mult mai scumpă şi mai atractivă pentru apicultorii moldoveni.

Cumpanici a precizat că mierea organică are aceleaşi proprietăţi ca şi mierea tradiţională. În general, mierea este un produs natural care conţine foarte multe elemente benefice organismului uman. Însă, noţiunea de produs organic denotă faptul că în procesul de producere a mierii nu au fost utilizate substanţe chimice.

Conform datelor Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din R. Moldova, în zece luni ale anului 2018, în ţară au fost produse aproximativ 5000 tone de miere de albine, dintre care au fost exportate circa 3 mii tone. În această perioadă, mai mult de 2800 tone de miere au fost exportate în Uniunea Europeană.

Andrei Cumpanici a afirmat că pentru a deveni un producător de miere organică este necesar de a respecta cerinţele ţării de export. “Iniţial, producătorii sunt supuşi unui audit intern al documentaţiei tehnice. De asemenea, sunt verificate: respectarea condiţiilor privind amplasarea stupinelor, igiena vaselor implicate în transportarea şi păstrarea mierii, respectarea tratamentelor etc. Toate aceste cerinţe trebuie respectate de fiecare apicultor şi sunt aduse la cunoştinţă de către reprezentantul grupului de producători. Ulterior, producătorii sunt supuşi auditului extern, în cadrul căruia este confirmată respectarea regulamentelor europene şi condiţiilor necesare pentru atribuirea statutului de produs în conversie.

Nicanor Negru, director companie de procesare şi export a mierii, şi-a exprimat încrederea că grupul pe care îl reprezintă şi din care fac parte 47 de producători va reuşi să obţină în primăvara acestui an certificatul de producător al mierii ecologice. “Aceasta ne va permite să afirmăm că în gama de produse pe care le oferim avem şi produse bio. Totodată, vom obţine venituri mai mari de la vânzarea produselor noastre şi, respectiv, vor avea de câştigat şi apicultorii”.

“Cel mai complicat a fost să explicăm apicultorilor că producerea mierii bio nu diferă mult de bunele practici de producere a mierii convenţionale. Este vorba de un mic pas, care poate genera beneficii mult mai mari”, a precizat Nicanor Negru.

Potrivit lui Nicanor Negru, în R. Moldova este foarte mult de lucru la capitolul ce ţine de informarea populaţiei referitor la produsele apicole, deoarece statisticile oficiale atestă că în ţara noastră consumul de miere este foarte mic în comparaţie cu ţările Uniunii Europene. Spre exemplu, în Germania sau Italia, media pe cap de locuitor este de 2-2,5 kg, iar în R. Moldova, această medie este sub 0,5 kg/cap de locuitor pe an. Sunt de părere că este necesar să fie implementate, la nivel naţional, campanii de promovare a produselor apicole, care sunt foarte benefice sănătăţii.

Lilia Alcază

Numarul ziarului: 
Nr.04 (778) din 30 ianuarie 2019