Premieră: lansarea sistemului informaţional „e-Autorizaţie transport”

Toate actele permisive pentru transportul rutier şi serviciile conexe accesibile online prin „e-Autorizaţie transport”: RAPID, TRANSPARENT, SIGUR

Ministerul Economiei şi Infrastructurii şi Agenţia Naţională Transport Auto (ANTA), cu susţinerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, au anunţat lansarea sistemului informaţional „e-Autorizaţie transport”, care permite solicitarea online a actelor permisive pentru transportul rutier şi serviciile conexe. Noul sistem poate fi accesat la adresa www.eat.anta.gov.md.

„e-Autorizaţie transport” oferă o gamă largă de funcţionalităţi specializate care optimizează procesul de solicitare, eliberare, repartizare şi analiză a cererilor pentru obţinerea autorizaţiilor destinate transporturilor rutiere locale şi internaţionale de mărfuri şi călători. În acest sens, autorizarea pentru efectuarea transporturilor rutiere în Republica Moldova va fi efectuată în formă digitală, fiind necesară o singură vizită la sediul ANTA, pentru ridicarea autorizaţiei.

„Sistemul informaţional „e-Autorizaţie transport” constituie o soluţie din categoria G2B (de la Guvern-la Business), care are drept scop tranziţia de la procesele manuale la cele digitale şi diminuarea intermediarilor în procesul de interacţiune a operatorilor de transport rutier cu Agenţia Naţională Transport Auto”, a declarat Ion CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova.

Lansarea sistemului este rezultatul unei colaborări de peste un an între ANTA, Ministerul Economiei şi Infrastructurii şi Programul USAID Reforme Structurale în Moldova.

„Acest sistem constituie, de asemenea, un pas important pentru exportatorii moldoveni. Statele Unite au susţinut, timp de mai mulţi ani, dezvoltarea unor produse cu valoare adăugată, precum vinurile, textilele şi unele produse agricole – fructele sâmburoase, strugurii de masă şi pomuşoarele. Sistemul “e-Autorizaţie transport” va permite Moldovei să beneficieze mai mult de vecinătatea sa cu Uniunea Europeană – cea mai mare piaţă mondială – deoarece va contribui la creşterea exporturilor şi, ca rezultat, a prosperităţii cetăţenilor Republicii Moldova”, a menţionat E. S. Dereck J. HOGAN, Ambasadorul SUA în Republica Moldova.

Beneficiile estimate în urma lansării Sistemului informaţional „e-Autorizaţie transport” includ creşterea productivităţii şi eficientizarea proceselor operaţionale ANTA, reducerea cheltuielilor de procesare şi gestionare a proceselor de lucru, reducerea erorilor mecanice în completarea datelor, integritatea datelor cu caracter personal.

Sergiu RAILEAN, Ministrul Economiei şi Infrastructurii al Republicii Moldova, a afirmat că “Acest proiect este un instrument al transparenţei, al comunicării dintre cetăţean şi autorităţi, care reuneşte atât folosirea tehnologiilor electronice în comunicare, aplicarea unor metode de management al informaţiei, cât şi eficientizarea procesului administrativ. Totodată, vine ca răspuns la nevoile agenţilor economici prin simplificarea procesului şi reducerea la maxim a cozilor de la ghişee, factor relevant în contextul pandemiei Covid-19”.

Noul sistem reprezintă o soluţie informatică ce va optimiza timpul şi va reduce cheltuielile aferente procedurilor de evidenţă şi eliberare a autorizaţiilor de transport, precum şi va eficientiza activitatea funcţionarilor publici implicaţi.

Douglas MUIR, Directorul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova, a subliniat că „Sistemul va facilita activitatea transportatorilor de mărfuri şi de pasageri şi, în final, va contribui la economisirea de timp şi de bani de către consumatori şi transportatorii rutieri. ANTA este un partener bun şi ne bucură mult reuşita acestei colaborări, având speranţa unei cooperări şi în continuare. De asemenea, dumnealui a anunţat faptul că Programul va sprijini o campanie de comunicare naţională direcţionată de informare şi promovare a sistemului lansat”.

Sistemul simplifică interacţiunea companiilor din domeniul transportului cu ANTA. Prin digitalizarea procesului este asigurat un grad sporit de transparenţă şi performanţă cu un accent deosebit pe modernizarea serviciilor publice.

Igor GUJA, Directorul Agenţiei Naţionale Transport Auto, a spus că „Lansarea Sistemului informaţional „e-Autorizaţie transport” este un prim pas către digitalizarea servicii­lor publice prestate de Agenţie prin intermediul platformelor informaţio­nale automatizate, pentru a facilita activitatea agenţilor economici din domeniul transportului rutier. Acum, solicitarea, repartizarea şi evidenţa actelor permisive pentru efectuarea transporturilor rutiere şi a celor conexe e mai simplă şi se realizează online. Procesarea digitală în Sistemul informaţional „e-Autorizaţie transport” va asigura solicitanţii cu un mecanism simplu, eficient şi sigur pentru accesarea serviciilor ANTA”.

Sistemul informaţional „e-Autorizaţie transport” a fost dezvoltat integral cu susţinerea Programului USAID Reforme Structurale în Moldova.

Sistemul “e-Autorizaţie transport” este lansat în regim de pilotare necesară pentru un grup restrâns de operatori de transport. În această perioadă nu vor fi eliberate acte permisive prin intermediul sistemului. Vă rugăm să urmăriţi pagina web oficială ANTA pentru a afla când va fi lansat sistemul cu funcţionalitate completă şi acces deplin (pentru toţi operatorii de transport).

Pentru informaţii suplimentare: Agenţia Naţională Transport Auto. Tel: 022 497 953

Numarul ziarului: 
Nr.28 (852) din 22 iulie 2020