Pentru a patra oară de la începutul anului 2022, Banca națională a majorat rata de bază cu trei puncte – până la 15,5%

Comitetul executiv al Băncii naționale a Moldovei (BNM) a votat joi în unanimitate majorarea ratei de bază cu 3 puncte procentuale dintr-o dată - până la 15,5%. Acest fapt l-a declarat guvernatorul BNM, Octavian Aramașu, după ședința comitetului executiv, la o întâlnire cu jurnaliştii din presa economică.

În paralel, a fost majorată norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase pentru băncile comerciale. Din 16 mai, norma rezervelor atrase în moneda națională va crește cu 2 puncte procentuale - până la 32% din baza de calcul, iar în valută - cu 3 puncte procentuale, până la 33%.

Rata dobânzii la creditele overnight a fost stabilită la 17,50%, iar la depozitele overnight – la 13,50%.

Decizia se bazează pe o nouă prognoză a inflației, care decurge din consecințele crizei pandemice și ale războiului din Ucraina, care au afectat grav situația socio-economică din Republica Moldova. Procesele inflaționiste sunt generate de creșterea prețurilor mondiale la resursele energetice și alimentare, precum și de probleme tipice doar pentru țara noastră, din cauza dependenței lanțurilor locale de aprovizionare de agenții economici din Ucraina.

Armaşu a spus că o asemenea majorare a ratei este un pas destul de mare, care la această etapă în ar trebui să fie suficient pentru normalizarea situației de pe piața financiară și pentru stăvilirea creșterii inflației.

„O majorare şi mai semnificativă a ratei de bază ar putea crea alte șocuri nedorite pe piață”, a menţionat Armaşu, adăugând că prognoza inflației arată că aceasta va fi mai mare și mai persistentă, fapt ce necesită aplicarea imediată a măsurilor restrictive de politică monetară.

Potrivit lui, prin majorarea ratei de bază și a rezervelor, autoritatea de reglementare reduce lichiditatea de pe piață și, de asemenea, stimulează o creștere a dobânzilor la depozitele persoanelor fizice și juridice.

Bancherul a dat un răspuns pozitiv la întrebarea corespondentului Infotag referitoare la faptul dacă dobânzile la depozitele cetăţenilor în bănci vor ține pasul cu rata de bază a BNM. După cum se cunoaşte, acum doar unele bănci au rate de două cifre – de 10% și mai mult.

BNM consideră „dureroasă” decizia Comitetului executiv, dar crede că aceasta trebuia luată acum, pentru a normaliza cât mai curând situația de pe piața financiară în viitorul apropiat.

Guvernatorul băncii a spus că BNM va continua să monitorizeze evoluția componentelor inflației și a factorilor care i-ar putea afecta dinamica, precum și riscurile și incertitudinile excepţionale cauzate de războiul din Ucraina. Banca este pregătită, dacă va fi cazul, să intervină prin măsurile necesare.

Numarul ziarului: 
Nr.19 (943) din 18 mai 2022