Parlamentul Moldovei a votat în prima lectură amendamentele care precizează procedurile de contestare şi suspendare a documentelor aprobate de CNPF

Amendamentele mai vizează modalitatea de informare a beneficiarului privind deciziile ce ţin de eliminarea deficienţelor financiare, înregistrării emitenţilor hârtiilor de valoare, rechemarea sau suspendarea valabilităţii licenţelor participanţilor profesionişti, deciziilor CNPF, data intrării lor în vigoare.

Deciziile privind remedierea financiară, emiterea de prescripţii, înregistrarea emisiunilor de valori mobiliare ale emitenţilor, anularea sau suspendarea licenţei participanţilor profesionişti şi a ordonanţelor CNPF intră în vigoare din data aprobării lor, se comunică destinatarilor contra semnăturii sau prin scrisoare recomandată cu informarea despre primire şi sunt publicate în Monitorul Oficial şi pe site-ul CNPF.
Amendamentele mai prevăd că suspendarea executării documentelor CNPF poate fi cerută în instanţele de contencios administrativ în termen de 30 de zile din data comunicării răspunsului Comisiei pe marginea cererii prealabile ce ţine de aceste documente sau din data expirării termenului pentru soluţionarea cererii prealabile. Condiţia nu este valabilă în cazul actelor normative.
Suspendarea executării documentelor CNPF poate fi dispusă de instanţă numai la cererea reclamantului, concomitent cu înaintarea acţiunii şi doar dacă sunt întrunite următoarele condiţii: existenţa unor motive întemeiate şi argumentate care pot provoca o îndoială serioasă faţă de legalitatea documentului contestat; reclamantul prezintă o bază factologică privind circumstanţele litigiului care reclamă suspendarea urgentă a actului administrativ pentru a evita prejudicierea gravă şi irecuperabilă a intereselor reclamantului; prejudiciul cauzat reclamantului depăşeşte interesul public urmărit prin emiterea actului contestat. Amendamentele mai prevăd că, în termen de trei zile din data primirii copiei cererii de suspendare a executării actelor CNPF, Comisia va prezenta poziţia sa faţă de acest litigiu. Instanţa este obligată să examineze cererea de suspendare a valabilităţii actului în termen de cinci zile din momentul primirii răspunsului din partea CNPF sau din data în care acesta trebuia să fie prezentat în judecată. Cererile de chemare în judecată sunt depuse în instanţa de circumscripţia căreia ţine Comisia Naţională a Pieţei Financiare, cu condiţia respectării procedurilor descrise mai sus.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.24 (544) din 25 iunie 2014