Parlamentul Moldovei a adoptat în lectură finală proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018

Pentru document au votat 55 de deputaţi. În cadrul discuţiilor pentru a doua lectură, partea de venituri, cheltuieli, precum şi deficitul pentru bugetul 2018 nu s-a schimbat, fiind efectuate unele schimbări în domeniile de cheltuieli.

Guvernul Moldovei a aprobat anterior modificări la proiectul Legii privind bugetul de stat pentru anul 2018, care prevede redistribuirea cheltuielilor în sumă de 327,6 mil. lei.

Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat pentru anul 2018 se aşteaptă la nivelul de 36 miliarde 618,5 milioane lei, ceea ce reprezintă cu 2,85 miliarde lei sau cu 8,4% mai mult faţă de indicatorii bugetului de stat ajustaţi pentru anul 2017. Cheltuielile bugetului de stat pentru anul viitor constituie 41 miliarde 332,4 milioane de lei, în creştere cu peste 3,5 miliarde lei sau 9,4%, comparativ cu bugetul de stat ajustat pentru anul 2017.

Deficitul bugetului de stat este aprobat în mărime de 4,7 miliarde lei sau 2,9% din PIB-ul prognozat pentru anul viitor. Creşterea veniturilor bugetului de stat se va datora, în principal, creşterii taxelor, impozitelor şi a veniturilor din subvenţii. În special, este de aşteptat ca veniturile din impozite şi taxe să crească cu 1,27 miliarde lei sau 4,1% şi să însumeze anul viitor 32,07 miliarde lei.

În acelaşi timp, este planificat ca granturile să atingă suma de 2,83 miliarde lei, cu 1,65 miliarde lei sau de 2,4 ori mai mult decât suma ajustată pentru 2017. Tot­odată, cheltuielile bugetului de stat au crescut pe fundalul creşterii planificate a salariilor, creşterii nivelului pensiilor, realizării altor măsuri în domeniul protecţiei sociale şi educaţiei. Aproape toată creşterea planificată a cheltuielilor pentru anul viitor a fost direcţionată spre trei direcţii strategice: proiecte investiţionale, programe sociale, creşterea salariilor pentru pedagogi şi alţi bugetari, alte măsuri sociale.

Deficitul bugetului de stat va fi finanţat din contul surselor externe (credite externe pentru susţinerea bugetară şi realizarea proiectelor finanţate din surse externe) şi mijloace interne (inclusiv mijloace de la privatizarea bunurilor publice şi vânzarea activelor băncilor care sunt în proces de lichidare).

Proiectul bugetului de stat al Moldovei pentru anul 2018 a fost întocmit luându-se în considerare prognoza creşterii PIB-ului cu 3 la sută, iar a inflaţiei – cu 3,5 la sută. Se aşteaptă că, cursul mediu anual al leului faţă de dolar va fi, în 2018, de 17,68 lei pentru un dolar, iar la finele anului viitor – de 17,9 lei pentru un dolar.

Potrivit prognozelor, în anul viitor exportul moldovenesc va creşte, în comparaţie cu anul curent, cu 8 la sută şi va însuma 2 mlrd. 540 mil. USD, iar importul va creşte cu 6 la sută şi va constitui 5,1 mlrd. USD.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.51 (723) din 20 decembrie 2017