Octavian Armașu: BNM se așteaptă la reducerea în continuare a dobânzilor la credite și consideră că rata de bază de refinanțare, menținută la 6% pe an, este adecvată situației actuale

Declarația a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, răspunzând la o întrebare a agenției InfoMarket în cadrul Clubului presei economice, după prezentarea celui de-al treilea raport privind inflația din acest an al BNM.

El a amintit că la ultima ședință de politică monetară, BNM a menținut rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 6% pe an, care este mult mai mică decât ratele dobânzilor la creditele existente pe piață.

Octavian Armașu a subliniat că doar unele produse bancare au acum rate de creditare sub 10%. "În general, acestea rămân aproximativ la 10% pe an și ar trebui să continue să scadă. Ajustarea ratelor de dobândă pe piață este tardivă. Ea nu se face peste noapte. Trebuie să existe o modificare a ratelor la depozite pentru a asigura costul finanțării de către bănci, după care băncile pot merge pe o reducere a dobânzilor la credite. Observăm că, în contextul actual, tendința de scădere a ratelor dobânzilor continuă, iar deciziile anterioare de politică monetară ale BNM își fac efectul. Considerăm că în prezent rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, la nivelul de 6% pe an, este adecvată la situația actuală. Stabilim această rată în funcție de prognozele noastre privind inflația", a declarat șeful Băncii Naționale.

Răspunzând la o altă întrebare a jurnaliștilor dacă este un moment bun pentru a lua credite ipotecare pentru cetățeni pe fundalul unor dobânzi mai mici, Octavian Armașu a spus că ratele la creditele ipotecare se ajustează în funcție de situația de pe piață, iar astăzi sunt unele bănci care le oferă la o rată sub 10% pe an.

"Această tendință de scădere a ratelor va continua. Îi îndemn pe cetățeni să urmărească evoluția ratelor și în funcție de intențiile lor de a cumpăra o locuință și de a lua credite să ia decizii adecvate. Poate că și piața imobiliară va reacționa la această reducere a dobânzilor. În consecință, va fi necesar să se găsească un echilibru între riscuri", a declarat șeful Băncii Naționale.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.32 (1007) din 16 august 2023