O misiune a FMI a sosit în vizită la Chişinău

În perioada 31 octombrie – 11 noiembrie, o misiune a Fondului Monetar Internaţional condusă de Ruben Atoyan va purta discuţii la Chişinău cu autorităţile Republicii Moldova în contextul celei de-a doua evaluări a programului ECF-EFF, susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF), relatează MOLDPRES.

Reprezentantul permanent al FMI în R. Moldova, Rodgers Chawani, a declarat că, în principal, experţii FMI vor discuta aspectele generale ale bugetului de stat pentru anul 2023 care se află în proces de elaborare, vor evalua perspectivele şi riscurile macroeconomice şi se vor informa despre progresul atins în implementarea acţiunilor convenite în cadrul programului susţinut de FMI.

Programul autorităţilor moldoveneşti, susţinut de FMI, are o durată de 40 de luni şi a fost aprobat în decembrie 2021. În mai anul curent a fost majorat volumul total de creditare la circa 826 mil. dolari SUA (594,3 mil. de drepturi speciale de tragere DST), dintre care 258 mil. de dolari SUA (185,95 mil. de DST) au fost deja debursate. Finanţarea în baza ECF prevede o rată anuală a dobânzii de zero la sută, o perioadă de graţie de cinci ani şi jumătate şi un termen de rambursare de zece ani, iar finanţarea în baza EFF prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST, un termen de rambursare de zece ani şi o perioadă de graţie de patru ani şi jumătate.

Numarul ziarului: 
Nr.43 (967) din 2 noiembrie 2022