Misiunea FMI: O mai bună administrare a băncilor şi apreciere a riscurilor acestora este posibilă cu condiţia reevaluării beneficiarilor finali

Şefa Misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Ivanna Vladkova-Hollar, a apreciat ca „deschis şi constructiv” dialogul cu autorităţile Moldovei. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, misiunea s-a aflat în ţară în perioada 23-29 februarie la invitaţia prim-ministrului Pavel Filip.

La finele vizitei, şefa Misiunii a făcut o declaraţie, spunând că principalele subiecte discutate au vizat ultimele evoluţii din economie şi politica autorităţilor privind menţinerea stabilităţii macroeconomice şi măsurile de îmbunătăţire a metodelor de guvernare în sectorul financiar.

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o întrevedere cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional. “Părţile au apreciat caracterul constructiv al dialogului, menţionând că acesta va continua în lunile următoare, astfel ca Executivul, în baza studiilor de diagnostic în sectorul financiar, să continue acţiunile pentru fortificarea autorităţilor statului care au funcţii de reglementare şi supraveghere”, se spune în comunicat.

„Perspectivele rămân deloc simple, iar pentru a le face faţă va fi necesară o gestionare competentă a economiei. Închiderea „Băncii de Economii”, „Unibank” şi „Băncii Sociale” la finele anului 2015 a oprit injectările de lichiditate în sistem prin aceste bănci şi, de rând cu stabilizarea pieţei valutare şi reducerea aşteptărilor inflaţioniste, i-a permis Băncii Naţionale a Moldovei să reducă puţin ratele dobânzilor de politică monetară”, a menţionat Ivanna Vladkova-Hollar.

„Totuşi, politica bugetar-fiscală are capacităţi limitate de susţinere a activităţii economice pe intern, în special până când noile autorităţi vor elabora o politică fiscală şi o politică de cheltuieli bugetare care vor duce la consolidarea capacităţii bugetului public naţional de a asigura realizarea obiectivelor de pe agenda de dezvoltare. În afară de aceasta, guvernarea slabă în sectorul bancar generează costuri mari pentru economie. Înlăturarea deficienţelor ce ţin de supravegherea bancară constituie un deziderat mult aşteptat, atingerea căruia va juca un rol esenţial în restabilirea stabilităţii macroeconomice. În acest context, fortificarea guvernării corporative şi perfecţionarea sistemelor de evaluare a riscurilor în băncile comerciale pot fi asigurate într-o manieră credibilă doar cu condiţia reevaluării complete a beneficiarilor finali”, se subliniază în declaraţia citată de „INFOTAG”.

În document se vorbeşte că discuţii­le vor continua în lunile următoare.

„Autorităţile vor avea la dispoziţie timpul necesar pentru finalizarea studiilor diagnostice în sectorul financiar şi pentru definitivarea şi formularea în detaliu a politicilor preconizate”, a menţionat în declaraţia sa şefa misiunii FMI.

Programul anterior de cooperare între Moldova şi FMI, care a fost lansat 29 ianuarie 2010 şi s-a încheiat în aprilie 2013, prevede asistenţă financiară în valoare de 570 milioane de dolari, din care Moldova a primit aproximativ 490 de milioane de dolari. Ultima tranşă nu a fost transferată din cauza faptului că autorităţile moldoveneşti nu au realizat un şir de recomandări ale Fondului.

Numarul ziarului: 
Nr.09 (630) din 2 martie 2016