Mediul de afaceri: între topuri şi realităţi

Avansăm rapid în topurile internaţionale privind mediul de afaceri, însă antreprenorii se plâng că este foarte greu să dezvolţi o afacere în Republica Moldova. Este mare corupţie. Creditele devin tot mai scumpe. Numărul de afaceri noi deschise este în scădere.

Grupul Băncii Mondiale a făcut public raportul „Doing Business 2016” şi clasamentul privind mediul de afaceri din lume. Republica Moldova a urcat încă 11 poziţii, până pe locul 52 din 189 de ţări, incluse în top, după o evoluţie la fel de impresionantă în anul precedent. Potrivit raportului făcut public în octombrie anul trecut, Republica Moldova s-a plasat pe locul 63 faţă de 82 în anul 2013.
În noul clasament al Băncii Mondiale, Republica Moldova se situează imediat după Federaţia Rusă şi Peru şi devansează ţări ca Israel, Columbia, Turcia. Dintre ţările ex-sovietice, cea mai bună poziţie a ocupat-o Estonia (locul 16), urmată de Lituania (20), Letonia (22), Georgia (24), Armenia (35), Kazah­stan (41). România este plasată pe locul 37, iar Ucraina ocupă poziţia 83.
Cea mai bună poziţie (21) Republica Moldova o ocupă la capitolul “înregistrarea proprietăţii” şi, respectiv, locul 26 în ceea ce priveşte demararea unei afaceri. Cele mai proaste note continuăm să le avem la capitolul “eliberarea permiselor de construcţie”, unde ne clasăm pe poziţia 170. Noul raport constată că în ultimul an ţara noastră a simplificat procedurile de înregistrare a afacerilor şi a făcut progrese în ceea ce priveşte administratorii de insolvenţă.
În anii 2005-2015, Republica Moldova a efectuat 26 de reforme ce au condus la îmbunătăţirea mediului de afaceri, iar procentul de puncte acumulate a crescut de la 54,5 în 2005 la 66,6 în 2014 şi, respectiv, 70,97 la sută, potrivit ultimului raport, la un punctaj maxim ce poate fi atins de 100.
Să descifrăm unele poziţii pe care este plasată în evaluări concrete. Astfel, pentru a deschide o afacere antreprenorii din Republica Moldova trebuie să treacă patru proceduri, care le ia 4 zile. Şi costurile nu sunt atât de înalte – 4,3 la sută din venitul pe cap de locuitor.
La această poziţie stăm mult mai bine decât ţările din regiune. Deşi, dacă am lua în considerare modificările din ultimele luni, inclusiv anularea deţinerii obligatorii a ştampilei, consolidarea ghişeului unic, prin anularea “umblatului prin diferite instanţe”, rezultatele, la sigur, ar fi şi mai impunătoare.
E o cu totul altă situaţia la capitolul obţinerea unui permis de construcţie, subiect discutat de mai mulţi ani urmat chiar de unele decizii, însă situaţia rămâne la fel de proastă. Potrivit raportului Băncii Mondiale, numărul procedurilor în cazul obţinerii unei autorizaţii pentru construcţie se ridică la 27, iar timpul cheltuit de un om de afaceri pentru obţinerea acesteia – la 276 de zile.
Înregistrarea unei proprietăţi îi ia antreprenorului 5,5 zile, iar numărul procedurilor este de 5 zile, la un cost de 0,9 la sută din valoarea estimată a proprietăţii.
Raportul constată că, deşi s-au făcut unele schimbări în procedurile de lichidare a întreprinderilor, acestea durează 2,8 ani.
„Acesta este un clasament făcut anual de Banca Mondială care arată, într-un fel, starea economiilor lumii la un anumit moment, în cazul nostru în luna octombrie 2015. Într-adevăr, există şi multe critici faţă de clasament, pentru că „Doing Business” nu reflectă absolut tot, nu reflectă starea economiei în mici detalii şi uneori la unele subiecte mult prea importante. De exemplu, nu reflectă corupţia, nu reflectă nivelul controalelor, nu reflectă calitatea şi procedurile de autorizare a afacerilor, de licenţiere, nu reflectă chiar şi starea de concurenţă în economie. Or, la acest capitol, într-adevăr, Republica Moldova nu o duce bine deloc şi trebuie să recunoaştem acest fapt”, este de părere Dumitru Alaiba, şeful secretariatului Consiliului Economic al prim-ministrului.
Raportul anual “Doing Business” al Grupului Băncii Mondiale analizează reglementările aplicate afacerilor într-o economie, inclusiv privind lansarea afacerii, obţinerea unui credit, comerţul transfrontalier, plata impozitelor, precum şi insolvabilitate. Clasamentul agregat al mediului de afaceri se bazează pe scorurile pentru 11 domenii şi include 189 de ţări.
În nouă luni ale anului curent au fost înregistrate 4458 de noi întreprinderi, faţă de 4811 în aceeaşi perioadă a anului precedent, arată date ale Camerei Înregistrării de Stat.
Pe de altă parte, numărul firmelor radiate a avut o evoluţie inversă, numărul afacerilor închise a crescut cu aproape 800, până la 2812.
O problemă rămâne a fi creditarea afacerilor. Institutul de Cercetări Economic constata în ultima sa publicaţie “Tendinţe în economia Moldovei” că în semestrul întâi al acestui an indicatorii de activitate ai sectorului bancar “au consemnat evoluţii nefaste”. Ponderea creditelor neperformante a crescut cu 2,5 puncte procentuale şi a ajuns la 14,44 la sută. S-a înregistrat o scădere a volumului total al creditelor bancare cu 29,3 la sută. Rata medie a dobânzii la creditele în lei moldoveneşti s-a majorat de la 10,03 la sută în iunie 2004 până la 13,91 la sută în iunie 2015.

Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.43 (613) din 4 noiembrie 2015