Săptămana aceasta la Chişinău s-a desfăşurat primul seminar din seria de seminare organizate de Comisia Naţională a Pieţei Financiare, care vor avea loc în martie curent, în municipiul Chişinău şi în teritoriu (la Comrat, Cahul, Bălţi şi Edineţ), fiind axate pe tema “Legislaţia cu privire la societăţile pe acţiuni”. Primul dintre acestea a avut loc la sediul Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, cu participarea persoanelor de răspundere din cadrul societăţilor pe acţiuni, amplasate în municipiul Chişinău şi în raioanele din apropiere.
Aurica Doina, membru al Consiliului de administraţie al CNPF, a comunicat că scopul acestor seminare constă în implementarea modificărilor la ”Legea privind societăţile pe acţiuni”, în ameliorarea standardelor de guvernare corporativă, precum şi protecţia drepturilor acţionarilor. Doina şi-a exprimat speranţa că informaţiile obţinute în cadrul seminarului vor fi utile celor prezenţi în activitatea lor de zi cu zi.
Nina Dosca, director al direcţiei generale Supraveghere valori mobiliare a CNPF, a prezentat asistenţei modificările operate la Legea societăţilor pe acţiuni, inclusiv prevederile referitor la răscumpărarea acţiunilor deţinute de acţionarii minoritari, dreptul de preemţiune al acţionarilor, procedura de convocare şi desfăşurare a adunărilor generale ale acţionarilor, necesitatea operării modificărilor şi completărilor în statutul societăţii pe acţiuni. Dosca a spus că multe dintre petiţiile parvenite la Comisie se referă, în special, la insuficienţa accesului acţionarilor la informaţia şi documentele societăţilor pe acţiuni, iar modul de soluţionare a problemelor de acest gen urmează a fi prevăzut în statutul societăţii pe acţiuni.
În cadrul seminarului, Elena Pui, director al direcţiei generale executive în cadrul CNPF, a prezentat o amplă comunicare despre modul de dezvăluire publică a informaţiei de către Societăţile pe acţiuni, despre modul şi termenele de publicare în presa specializată şi pe paginile web corporative. Elena Pui a accentuat îndeosebi necesitatea unui grad maxim de transparenţă în activitatea societăţilor, în vederea unei guvernări corporative de succes. În cadrul seminarului s-a făcut şi o trecere în revistă a celor mai importante principii stipulate în Codul de guvernare corporativă, ca fiind unul din actele de bază ale societăţilor pe acţiuni.
Întrebările participanţilor la seminar au fost multe şi variate, vizând aspecte precum comercializarea acţiunilor, procedura de convocare şi desfăşurare a adunărilor generale ale acţionarilor, prezentarea dărilor de seamă anuale specializate, obligaţiunile administratorilor fiduciari în contextul relaţiilor dintre administratorii fiduciari şi companii. Una din întrebările de interes general a vizat procedura de efectuare a auditului şi taxele de audit, pe care unii dintre cei prezenţi le-au calificat drept exagerate. Drept răspuns, Elena Pui a specificat că fiecare societate pe acţiuni are dreptul de a anunţa tender şi de a alege compania sau auditorul care îi convine cel mai mult, precum şi faptul că efectuarea controlului de audit obligatoriu este expres prevăzută de legislaţie, aceasta fiind obligatorie pentru societăţile care corespund unuia din criteriile prevăzute în art. 2 alin. 2 din Legea privind societăţile pe acţiuni.
La fiecare întrebare au fost date răspunsuri elocvente, elucidându-se aspectele specifice fiecărei chestiuni abordate. Interesul manifestat de participanţi, precum şi multitudinea de întrebări parvenite din partea auditoriului demonstrează utilitatea practică a acestor seminare pentru societăţile pe acţiuni.
Ana Struţă