La Chişinău s-a desfăşurat Forumul economic România – Republica Moldova

Ambasada României în Republica Moldova, împreună cu Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului din România şi Asociaţia Investitorilor din România în R. Moldova (AIR) au organizat, la Chişinău, Forumul Economic România–Republica Moldova. Evenimentul a fost dedicat promovării schimburilor comerciale bilaterale, turismului şi sectorului investiţional, prin intensificarea dialogului dintre oamenii de afaceri din cele două state.

„Avem cu România o relaţie comercială practic perfectă, cu exporturi de 833 de milioane de dolari şi importuri de 829 de milioane de dolari. Este acea paritate pe care o urmăresc toţi partenerii comerciali când stabilesc relaţii internaţionale. România rămâne a fi partenerul nostru-cheie, deoarece peste 16 la sută din volumul comercial al R. Moldova, atât la export, cât şi la import, revin ţării vecine. În cele mai grele timpuri România ne-a fost alături, fiind cel mai important partener economic”, a declarat la eveniment Sergiu Gaibu, ministrul Economiei.

Potrivit oficialului, România are peste 1500 de investitori în Republica Moldova. „România este al doilea investitor în ţara noastră, după volumul capitalului investit, de peste şase miliarde de lei. Salutăm în continuare o astfel de abordare şi o apropiere a investiţiilor româneşti în R. Moldova”, a spus Sergiu Gaibu.

La rândul său, Angel Călin, secretar de stat la Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului din România, a exprimat sprijinul din partea ministerului pe care îl reprezintă, precum şi a Guvernului de la Bucureşti pentru activităţile economice din Republica Moldova.

„Indiferent de greutăţile care au venit acum peste noi, după covid şi războiul care este atât de aproape, vrem să întărim prin prezenţa noastră sprijinul pe care îl acordăm tuturor celor care încearcă şi reuşesc să dezvolte relaţiile dintre noi”, a dat asigurări Angel Călin.

Republica Moldova deţine locul 34 în topul investitorilor străini din România, 6.644 este numărul de societăţi mixte cu participare de capital din R. Moldova înregistrate în România, cu un capital total investit de 62,6 milioane de dolari. România este primul partener comercial al Republicii Moldova. Comerţul bilateral, la finele anului 2021, a atins un nivel record de 2,4 miliarde de dolari, export românesc în cuantum de 1,5 miliarde de dolari.

MOLDPRES

Numarul ziarului: 
Nr.19 (943) din 18 mai 2022