Primul Forum Naţional de Educaţie Financiară a avut loc marţi, 21 martie curent, la Chişinău. Evenimentul a fost organizat de Banca Naţională e Moldovei (BNM) şi a reunit demnitari, autorităţi publice, experţi economici locali şi internaţionali, reprezentanţi ai comunităţilor bancare şi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova.
Prezent la eveniment, prim-ministrul Dorin Recean a menţionat că educaţia financiară este determinantă în dezvoltarea tinerei generaţii şi a spiritului antreprenorial.
„Este necesar să promovăm educaţia financiară încă din şcoală, în rândul elevilor, apoi la universitate, dar şi în cadrul băncilor unde oamenii se adresează să-şi deschidă un cont. Asta ne va ajuta mult să progresăm ca societate, să educăm o clasă care înţelege foarte bine ce înseamnă resursa şi modul în care aceasta poate fi utilizată cât mai eficient. În acelaşi timp, ţine de responsabilitatea socială a întreprinderilor, a băncilor şi a companiilor de asigurare să contribuie la sustenabilitatea profitabilităţii lor, iar asta poate fi realizat doar atunci când avem o societate educată financiar”, a spus premierul Dorin Recean.
La rândul său, guvernatorul Octavian Armaşu s-a referit la acţiunile întreprinse de BNM în vederea sporirii gradului de cultură financiară a populaţiei. Printre acestea se numără diverse activităţi pentru copii şi tineri şi organizarea meselor rotunde pentru dezvoltarea independenţei financiare.
„Educaţia financiară a devenit o parte indispensabilă a vieţii moderne, de aceea următorul pas este elaborarea Strategiei de educaţie financiară, care va sistematiza acţiunile noastre, ale tuturor, de la autorităţi la cetăţeni. Ne dorim o societate care ştie să-şi gestioneze corect resursele şi în care oamenii iau decizii raţionale în raport cu banii lor”, a subliniat guvernatorul Octavian Armaşu.
În context, preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF), Cornelia Cozlovschi, a vorbit despre cele mai importante acţiuni întreprinse de CNPF în scopul creşterii gradului de educaţie financiară a tinerilor, precum şi promovării incluziunii financiare în rândul antreprenorilor.
“Educaţia financiară este o misiune strategică pentru CNPF, prin urmare, promovăm acest proces prin toate instrumentele disponibile, asumându-ne angajamentul atât faţă de copii şi adulţi, cât şi faţă de mediul de afaceri. În comun cu partenerii noştri, naţionali şi internaţionali, ne propunem să ajungem cu informaţii utile la fiecare cetăţean, deoarece doar persoanele care au cunoştinţe în domeniul financiar vor putea să-şi cunoască propriile nevoi şi vor şti cum să aleagă din paleta de produse şi servicii disponibile, astfel încât alegerea să se potrivească nevoilor reale, să corespundă resurselor financiare personale şi să prezinte un nivel de utilitate ridicat”, a menţionat Cornelia Cozlovschi.
Participanţii la Forum au discutat despre rolul autorităţilor din Republica Moldova şi al societăţii civile în procesul de educaţie financiară, precum şi despre practicile internaţionale în acest domeniu.
Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul Săptămânii Internaţionale de Educaţie Financiară (Global Money Week 2023), marcată în perioada 20-26 martie 2023, iar reuniunea a dat startul elaborării Strategiei Naţionale de Educaţie Financiară.