Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prelungirea activităţii platformei de tranzacţionare a gazelor naturale operată de Bursa Română de Mărfuri Est (BRM EST) pentru o perioadă suplimentară de 10 ani. În acest context, redacţia Capital Market a solicitat un interviu cu Ion Lupulescu, directorul executiv al BRM EST Moldova, pentru a discuta despre activitatea bursei în ţară şi impactul acestei decizii asupra pieţei locale.
– Domnule Lupulescu, în câteva zile se va împlini un an de la începerea activităţii reprezentanţei Bursei Române de Mărfuri la Chişinău. În acest context, având în vedere un bilanţ preliminar, aţi putea să ne oferiţi câteva informaţii despre rezultatele obţinute în această perioadă? De asemenea, ne-ar interesa să ştim ce volume de gaze naturale au fost tranzacţionate pe bursă şi cum se prezintă aceşti indicatori în termeni fizici şi monetari. În plus, care este ponderea acestora în importul total de gaze naturale în Moldova?
– Bursa Română de Mărfuri Est şi-a dezvoltat continuu capacităţile tehnice şi operaţionale din R. Moldova, utilizând soluţii de ultimă generaţie din domeniul platformelor de tranzacţionare.
În decursul anului 2024 au fost tranzacţionaţi circa 850 milioane metri cubi, ceea ce reprezentă aproximativ 80% din volumele necesare malului drept. În termeni monetari, tranzacţiile totale realizate se ridică la aproximativ 400 milioane euro.
Până în prezent au fost afiliaţi 17 furnizori pentru piaţa Angro de gaze naturale din cei 32 licenţiaţi pe teritoriul R. Moldova.
În acelaşi timp, începând cu 01.07.2024, BRM EST a fost recunoscută oficial de ASP ca bursă de mărfuri în R. Moldova, deschizând calea pentru tranzacţionarea altor mărfuri generale precum combustibili, materiale de construcţii, metale, cereale etc., intenţionând ca în următorii ani compania să opereze aceleaşi ringuri bursiere ca cele din România.
Până în prezent au fost operaţionalizate cu succes Ringul Combustibililor şi cel al Materialelor de Construcţii, având deja primele tranzacţii încheiate.
Nu în ultimul rând, suntem bucuroşi să anunţăm că ANRE Moldova a reînnoit aprobarea platformei de tranzacţionare a gazelor BRM EST pentru o perioadă de 10 ani, aspect care confirmă eforturile şi implicarea depusă de BRM EST în modernizarea sectorului energetic din R. Moldova.
– În ultimele şase luni, platforma de tranzacţionare a fost optimizată pentru a răspunde condiţiilor actuale ale pieţei gazelor naturale din Moldova. Aţi putea să ne oferiţi detalii despre schimbările fundamentale în relaţia cu clienţii locali şi noile oportunităţi pe care le-aţi introdus? De asemenea, ar fi interesant să cunoaştem volumul tranzacţiilor realizate pe Piaţa SPOT şi Piaţa GasForward în această perioadă, inclusiv orice statistici relevante?
– Într-adevăr, finalul anului 2024 şi începutul anului 2025 a reprezentat o perioadă agitată, dar fructuoasă din punct de vedere al realizărilor.
Ca urmare a acordului de transmitere a datelor încheiat cu VestMoldTransGaz – operatorul sistemului de transport al gazelor din R. Moldova, pe 30 septembrie 2024, BRM EST a finalizat cu succes primele tranzacţii pe Piaţa SPOT a gazelor naturale din Republica Moldova.
Acest fapt a reprezentat o premieră pentru piaţa moldovenească a gazelor naturale, deschizând astfel calea spre obţinerea unei pieţe în condiţii de reală competiţie, securitate energetică şi aliniere la standardele europene din domeniul energetic.
O altă premieră notabilă este utilizarea unui sistem de Direct Debit în procesul de decontare şi garantare a tranzacţiilor în regim de contraparte, instrument financiar creat şi pus la dispoziţie special pentru BRM EST de către banca BC „MAIB” SA.
Practic, deschiderea pieţei SPOT (piaţa intra-zilnică şi piaţa zilei următoare) oferă participanţilor acces la vânzarea/cumpărarea de gaze naturale în timp real, aducând lichiditate, stabilitate şi siguranţă în piaţă, uşurând, astfel, procesul de furnizare către consumatorii finali.
Totodată, echilibrarea sistemului de transport al gazelor poate fi realizată într-un mod mai facil, permiţând participanţilor la piaţă să-şi regleze dezechilibrele din reţea prin vânzarea/cumpărarea cantităţilor necesare în timp real.
Până în prezent au fost tranzacţionate circa 850 milioane metri cubi gaze naturale, majoritatea cantităţii (8,56 Mm3) fiind tranzacţionată pe piaţa Gasforward, dar şi 0,36 Mm3 pe piaţa SPOT, care a fost deschisă oficial la 1 octombrie 2024.
– Începând cu ianuarie 2025, marii consumatori de gaze naturale sunt obligaţi să achiziţioneze acest combustibil prin intermediul BRM EST Moldova. Cum decurge acest proces? Ce măsuri aţi luat pentru a informa şi atrage noi participanţi la bursă? În prezent, câţi cumpărători direcţi există şi cât de pregătiţi sunt aceştia pentru implementarea noilor reglementări ale pieţei?
– BRM EST întreprinde zilnic acţiuni cu privire la informarea pieţei şi atragerea de noi participanţi.
În acest sens, au existat o serie de evenimente, workshop-uri, precum şi training-uri dedicate instituţiilor publice şi private pentru a le informa cu privire la oportunităţile oferite de tranzacţionarea prin intermediul Bursei de mărfuri.
Având în vedere ca Legea 108/2016 nu prevedea în trecut această obligativitate, multe companii şi instituţii publice nu au făcut încă acest pas.
Totuşi, am avut mai multe companii private din diverse sectoare de activitate (industrie, producţie, servicii etc.) care au procurat gaze prin BRM EST.
Astfel, se prevede o creştere substanţială a tranzacţionării pe piaţa OTC/Contractele Bilaterale gaze naturale începând cu 2026. Până în prezent au fost realizate tranzacţii de aproximativ 200.000 Mwh.
– Interesul marilor comercianţi de gaze naturale pentru piaţa moldovenească s-a concretizat prin vânzări efective sau proiecte derulate? De asemenea, ne-ar interesa să aflăm cine sunt vânzătorii de gaze pe piaţa bursei din Chişinău?
– Sunt 17 companii afiliate care realizează tranzacţii în mod curent.
Datele aferente tranzacţiilor realizate prin platformele BRM EST sunt publicate zilnic pe www.brmeastenergy.md unde se pot regăsi datele agregate privind ringurile, activele tranzacţionate, cantităţile, preţurile, participanţii la piaţă, dar şi alte date considerate de interes general, precum tranzacţii anulate, documente utile etc.
În acelaşi timp, din ianuarie 2025, BRM a finalizat modalitatea de calcul a indicilor şi cotaţiilor pentru pieţele de gaze din R. Moldova, acestea fiind publicate zilnic pe site-ul www.brmeastenergy.md.
Totodată, observăm o tendinţă majoră de intrare a companiilor mari europene pe piaţa gazelor din Republica Moldova, mai ales în condiţiile în care piaţa dispune deja de o platformă de tranzacţionare a gazelor, precum şi de publicarea cotaţiilor de preţ, aspectele fiind un real sprijin pentru participanţii la piaţă.
Bursa Română de Mărfuri EST îşi doreşte în continuare să contribuie semnificativ la dezvoltarea economică a R. Moldova, consolidându-şi totodată rolul de partener de încredere pe piaţa de gaze naturale şi mărfuri generale.
A discutat Ghenadie Tudoreanu