Am ajuns, se pare, la capătul aşteptărilor! În ultimele două săptămâni s-au făcut doi paşi importanţi în perspectiva interconexiunii sistemului energetic moldovenesc cu cel european. Banca Mondială a aprobat un împrumut de 70 milioane de dolari SUA pentru Proiectul de dezvoltare a sistemului energetic. Două săptămâni mai devreme societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA anunţa că a semnat contractele de achiziţie de lucrări aferente realizării gazoductului Ungheni-Chişinău, pentru cele şapte loturi ale investiţiei.
Se discută deja de ani buni pe subiectul interconexiunii reţelelor de gaze naturale şi energie electrică. Cu mai multă sau mai puţină ardoare. S-au făcut mai multe studii de fezabilitate. Au fost încheiate acorduri.
La 21 mai 2015, la Chişinău a fost semnat chiar şi Memorandumul de Înţelegere între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din cele două state. Cinci proiecte în domeniul energetic urmează să fie realizate în următorii trei ani care vor consolida securitatea energetică a Republicii Moldova, se anunţa după semnare.
Împrumutul Băncii Mondiale şi semnarea acordurilor de către Transgaz este un pas spre materializarea intenţiilor cu „miros de naftalină”.
O întrebare însă apare: Este într-adevăr reală realizarea acestor proiecte în termen de un an-doi, cum se anunţă?
Proiectul, susţinut printr-un împrumut de 70 milioane de dolari SUA, va consolida capacitatea şi fiabilitatea distribuţiei locale a energiei în Moldova şi va sprijini interconectarea viitoare a sistemului de energie electrică a Moldovei la reţeaua europeană de energie electrică prin România. Aceasta va fi vitală pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu energie electrică din Moldova, ceea ce va permite o aprovizionare cu energie electrică la preţuri competitive şi transparente, menţionează instituţia financiară internaţională.
Sporirea eficienţei energetice şi securitatea aprovizionării cu energie, factori critici pentru ameliorarea competitivităţii economice a Moldovei, este o prioritate pentru Grupul Băncii Mondiale. În condiţiile unei eficienţe şi capacităţi de generare în scădere, Moldova este nevoită să importe 80 procente din energia electrică necesară pentru a satisface cererea internă şi se bazează pe un număr limitat de surse. Lipsa unor interconexiuni efective cu sistemul european de energie şi structura actuală a sistemului de aprovizionare cu energie electrică prezintă riscuri semnificative pentru aprovizionare şi limitează concurenţa în domeniul aprovizionării cu energie electrică, rezultând în preţuri mari pentru energia electrică şi vulnerabilitate faţă de şocurile externe, consideră Banca Mondială.
Proiectul va finanţa construcţia unei linii aeriene noi de tensiune înaltă de 400 kV între Vulcăneşti, în sudul Moldovei, şi capitala Chişinău; modernizarea şi extinderea substaţiilor din Chişinău şi Vulcăneşti; precum şi consolidarea sistemului de transmitere şi contorizare a energiei.
„Banca Mondială salută lansarea acestui proiect extrem de important care va ajuta autorităţile Republicii Moldova să consolideze şi să diversifice infrastructura energetică a ţării şi să garanteze o aprovizionare stabilă şi sigură pentru Moldova”, a declarat Anna Akhalkatsi, Directorul de ţară al Băncii Mondiale pentru Moldova. “Proiectul face parte dintr-un parteneriat mai larg cu Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii, care finanţează construcţia unei staţii de conversie succesivă la Vulcăneşti”.
Diversificarea surselor de energie electrică vor deschide piaţa de energie electrică a Moldovei către o energie electrică la preţuri competitive şi transparente, consolidând accesul la pieţele europene. Aceasta va genera, în consecinţă, beneficii economice atât pentru companii, cât şi pentru cetăţeni.
Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA a semnat contractele de achiziţie de lucrări aferente realizării gazoductului Ungheni-Chişinău, pentru cele şapte loturi ale investiţiei.
„Astfel, facem încă un pas important spre asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova. Asta înseamnă că ţara noastră va putea lua decizii în beneficiul cetăţenilor, fără riscuri, pentru că va avea o sursa alternativă de gaze naturale”, a comentat decizia Ministerului Economiei român pe o reţea de socializare premierul Pavel Filip.
Transgaz derulează această investiţie prin Vestmoldtransgaz, operatorul de gaze naturale din Republica Moldova care a fost privatizat în anul 2018 de către Eurotransgaz, filiala din Republica Moldova a Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale Transgaz SA.
Realizarea proiectului Ungheni–Chişinău a fost declarată de interes naţional în Republica Moldova. Proiectul include construirea unei conducte de transport gaze naturale cu o lungime de 120 kilometri, trei staţii de predare a gazelor naturale (două în Chişinău şi una în Ungheni) şi dotarea centrului de dispecerizare şi dirijare de la Ghidighici. Reţeaua de transport gaze naturale pe ruta Ungheni-Chişinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iaşi–Ungheni–Chişinău.
“Prin activitatea Transgaz în Republica Moldova, dovedim faptul că sprijinim ferm parcursul pro-european al acestui stat şi proiectele comune de investiţii, acestea fiind soluţii sigure pentru bunăstarea cetăţenilor din Republica Moldova. Transgaz are deja un pronunţat rol în asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene, prin lucrările la BRUA, iar prin achiziţia Vestmoldtransgaz a devenit o multinaţională românească în domeniul energiei. Sunt evoluţii importante, cu impact pe termen lung în ceea ce priveşte dezvoltarea energetică a regiunii. Îmi doresc ca graficul de execuţie al acestor lucrări să fie respectat, tocmai pentru a contribui la securitatea regională”, a declarat ministrul român al Economiei, Niculae Bădălău.
La rândul său, directorul General al SNTGN Transgaz SA, Ion Sterian, a declarat că “Transgaz acordă sprijin direct şi consistent societăţii Vestmoldtransgaz, pentru implementarea contractelor aflate în derulare şi atingerea obiectivului strategic asumat”.
Prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iaşi-Ungheni, a fost pusă în funcţiune în anul 2014 şi prin ea pot fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale, echivalentă cu consumul anual al Republicii Moldova. Extinderea interconectorului de la Ungheni la Chişinău este un obiectiv major pentru sectorul energetic moldovenesc, întrucât conectarea acestuia cu piaţa gazieră din România şi cu cea europeană reprezintă primul pas în vederea reducerii dependenţei energetice, prin intermediul diversificării surselor şi a rutelor de aprovizionare cu energie şi, implicit, a consolidării securităţii energetice a ţării.
S-a mişcat carul din loc, dar trebuie accelerat, sunt de părere experţii în energetică care se arată sceptici în ceea ce priveşte respectarea termenelor.
Vlad Bercu