Împrumuturi în valoare de 100 de milioane de lei, acordate pentru 40 de întreprinderi prin programul guvernamental de susţinere a antreprenorilor „373”

40 proiecte investiţionale sunt deja în derulare datorită Programului guvernamental „373”, care oferă sprijin antreprenorilor să-şi dezvolte afacerile. Suma împrumuturilor este de 100 de milioane de lei, iar proiectele investiţionale au o valoare cumulată de 140 de milioane de lei.

La moment, companii din mai multe regiuni ale Moldovei, cum ar fi Chişinău, UTA Găgăuzia, precum şi localităţile Ialoveni, Taraclia, Ştefan Vodă, Rîşcani, Cimişlia şi Ungheni, au beneficiat de avantajele creditelor oferite.

Aceste întreprinderi activează în sectoare precum agricultură, industria prelucrătoare, transport, servicii de cazare şi restaurante, sănătate şi asistenţă socială. Acest efort sprijină antreprenorii atât din zonele rurale, cât şi din mediul urban, contribuind astfel la dezvoltarea economică şi promovarea creşterii în toate sectoarele cheie ale economiei.

Programul de credite oferă rate de dobândă competitive, cu o rată anuală de 3% pentru creditele în valută străină şi 7% pentru cele în lei. Întreprinderile mici şi mijlocii pot contracta credite investiţionale pe o perioadă de până la 7 ani, cu o perioadă de graţie de până la 3 ani. De asemenea, programul „373” prevede garantarea creditelor preferenţiale în proporţie de până la 40%, în funcţie de caz, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditelor (FGC) din portofoliul ODA.

Susţinerea antreprenorilor mici şi mijlocii reprezintă una dintre cele 20 de acţiuni prioritare anunţate de prim-ministrul Dorin Recean în planul de guvernare. Această iniţiativă nu numai că încurajează dezvoltarea afacerilor la nivel local, ci contribuie şi la consolidarea economiei naţionale, aducând beneficii atât comunităţilor din zonele rurale, cât şi celor din mediul urban.

www.mded.gov.md

Numarul ziarului: 
Nr.35 (1010) din 6 septembrie 2023