Implementarea DCFTA a permis antreprenorilor să învingă frica de a ieşi pe piaţa UE

“Implementarea Acordului de Liber Schimb, Comprehensiv şi Aprofundat RM-UE (DCFTA) a permis antreprenorilor moldoveni să scape de frica de a ieşi pe pieţele europene”, susţine ministrul Economiei şi Infrastructurii, Octavian Calmîc.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în cadrul unei conferinţe dedicate finalizării proiectului UE “Asistenţă tehnică pentru implementarea DCFTA”, Calmîc a spus că unul dintre cele mai importante elemente ale acestuia a fost pregătirea antreprenorilor, precum şi informarea acestora cu privire la cerinţele pieţei europene, fapt care a permis motivarea agenţilor economici să diversifice exporturile.

Calmîc a menţionat că în cadrul proiectului au fost adoptate peste 3 mii de standarde europene, având în vedere că piaţa UE este una crucială pentru Moldova, deoarece mai mult de 65% din produse sunt exportate acum în Europa.

“Am reuşit să consolidăm baza tehnico-materială în toate laboratoarele responsabile de certificarea produselor pentru livrările pe piaţa internă şi externă, iar 40 mil. lei au fost investite în echipamente. De asemenea, am reuşit să consolidăm planurile de investiţii şi să diversificăm serviciile furnizate de aceste laboratoare”, a spus ministrul.

Potrivit lui, nu trebuie să uităm de condiţiile şi infrastructura care au fost create pentru dezvoltarea afacerilor noi şi a întreprinderilor mici. În cei doi ani ai proiectului au fost deschise două incubatoare de afaceri – la Călăraşi şi Cahul.

Şeful Delegaţiei UE în RM, Pirkka Tapiola, care îşi încheie misiu­nea în Moldova, a menţionat că, “în cadrul proiectului de asistenţă tehnică, mai mult de 1,6 mii de întreprinderi au avut acces la granturi, ceea ce a permis crearea a cel puţin 2 mii locuri de muncă. A fost lansat noul program “Femei în afaceri”, a fost acordată susţinere pentru 15 investitori străini potenţiali, precum şi s-a muncit din greu pentru a implementa standardele europene, fapt ce a făcut ca Moldova să fie mai aproape de Uniunea Europeană”.

Potrivit oficialului, acum patru ani când şi-a început activitatea în Moldova, scepticii spuneau că este imposibil să fie respectate toate standardele europene şi republica să intre pe piaţa europeană, dar acest lucru s-a întâmplat totuşi.

Managerul proiectului pentru asistenţă tehnică, Philip Santens, a spus că implementarea diferitelor programe şi proiecte s-a dovedit a fi eficientă. Moldova a adoptat un cadru de reglementare, care în viitor urmează doar să fie implementat.

“Ministerul Economiei are noroc că dispune de Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), care va primi în curând prima tranşă de 4 mil. euro ca subvenţie directă pentru a-şi continua activitatea”, a comunicat el.

Proiectul “Asistenţă tehnică pentru implementarea DCFTA” a fost lansat în 2015 pentru o perioadă de doi ani, cu un buget de 2,8 mil. euro.

Numarul ziarului: 
Nr.35 (707) din 30 august 2017