Guvernul a anunţat cea mai mare creştere a pensiilor din istoria ţării

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, cea mai mare creştere de pensii din istoria Republicii Moldova, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi protocol a Executivului.

Guvernul a definitivat proiectul de creştere a pensiei minime. Astfel, începând cu 1 octombrie 2021, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2000 de lei, vor primi o pensie minimă de 2000 de lei lunar. În prezent, pensia minimă este de 1188.05 lei.

În medie cu 366 de lei va creşte pensia pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare şi care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2000 de lei. Totodată, 125 mii de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare vor beneficia de o creştere a pensiei în medie cu 398 de lei. Alocaţiile pentru 84 de mii de beneficiari de alocaţii sociale, mărimea cărora depinde de valoarea pensiei minime, vor creşte în medie cu 450 de lei.

De asemenea, de la 1 octombrie 2021, toţi pensionarii vor beneficia de o indexare cu 3,86% a pensiilor.

„Toţi pensionarii vor beneficia de majorări semnificative, atât cei cu stagiul incomplet, cât şi cei cu stagiul deplin. Costurile acestei majorări sunt acoperite de acumulările bugetare din acest an, care au crescut. Sunt resursele interne ale statului care vor fi prioritizate în aşa fel, încât să acopere cheltuielile pentru creşterea semnificativă a pensiilor. Sunt sigură că veştile bune pentru pensionari vor continua”, a declarat Prim-ministrul Gavriliţa.

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Marcel Spatari, a spus: „Noile modificări prevăd sprijin pentru pensionarii vulnerabili, cu cele mai mici pensii. 428 de mii de oameni vor beneficia de aceste creşteri”.

Deputatul Dan Perciun a menţio­nat: „Este un rezultat important, care va contribui la creşterea bunăstării populaţiei. Din păcate, în ţara noastră cele mai vulnerabile sunt persoanele cu dizabilităţi şi pensionarii. Credem că asemenea măsuri sunt necesare şi trebuie continuate. Vor urma şi alte noutăţi bune pentru pensionari. Am făcut mai multe angajamente, care vor fi onorate. Vreau să sper că aceste măsuri vor fi adoptate în Parlamentul Republicii Moldova cu voturile tuturor deputaţilor”.

În această săptămână urmează să fie adoptate hotărârile de Guvern şi proiectele de lege care susţin această majorare de pensii.

MOLDPRES

Numarul ziarului: 
Nr.34 (908) din 8 septembrie 2021