A fost lansată prima organizaţie de microfinanţare a fermierilor din R. Moldova

Recent, la Chişinău a fost lansată prima organizaţie de microfinanţare a antreprenorilor din domeniul agricol din R. Moldova. Este vorba de organizaţia de microfinanţare „Farmcapital”, fondată de Federaţia Naţională a Fermierilor din R. Moldova în parteneriat cu trei cooperative de întreprinzători din sudul, nordul şi centrul ţării.

Noua organizaţie va acorda suport financiar şi consultativ exclusiv fermierilor din ţară. Potrivit fondatorilor, condiţiile de creditare vor fi unice pentru piaţa financiară locală prin faptul că produsele financiare vor fi corelate cu necesităţile fermierilor şi vor fi acordate la condiţii net superioare celor existente. Un alt avantaj este costul împrumuturilor, care nu va include taxe şi penalităţi, iar succesiunea plăţilor la dobânzi şi împrumut va asigura susţinerea fermierului, chiar şi în cazuri de situaţii financiare temporar problematice.

Fondatorii instituţiei susţin că deosebirea noii organizaţii „Farmcapital” de alte organizaţii de microfinanţare din Moldova rezidă în focalizarea pe piaţa sectorului agricol, investiţie comună sub formă de împrumut în afacerea fermierului, costuri rezonabile la produsele financiare şi transparenţă totală. Principiile de bază la acordarea împrumuturilor vor fi creditarea responsabilă şi interesul social, ceea ce înseamnă că vor fi acordate împrumuturi mici la un număr mare de clienţi, iar pentru a exclude riscul falimentului beneficiarilor de împrumut, la examinarea cererii de împrumut nu se va admite supraîndatorarea solicitantului.

Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor din R. Moldova (FNFM), a menţionat că lansarea unei organizaţii de microfinanţare pentru domeniul agricol din ţara noastră a fost necesară din motiv că actualmente pe piaţa financiară a sectorului agricol activează un număr foarte limitat de instituţii financiare, iar piaţa potenţială a creditelor pentru producătorii agricoli anual este acoperită în proporţie de doar 17-18%.

Potrivit lui Cosarciuc, noua organizaţie lansată este proprietatea fermierilor pentru că ei sunt fondatorii acesteia. Organizaţia are un buget de aproximativ 2 mln lei, inclusiv 1,5 mln lei reprezintă contribuţia FNFM, obţinută de la donatori din Olanda. „Scopul noii structuri este de a finanţa, în primul rând, afacerile mici şi micro din sectorul agricol. Un alt obiectiv este de a garanta creditele luate de fermieri de la alte instituţii financiar-bancare şi de a se implica în procurarea diferitor participaţii: hârtii de valoare de stat, acţiuni, cote în diferite entităţi economice etc. ”, a precizat Valeriu Cosarciuc.

La rândul său, Tudor Lupaşco, directorul executiv al „Farmacapital”, a afirmat că noua organizaţie de microfinanţare îşi propune să acopere cel puţin 30% din necesităţile financiare ale pieţei. De împrumuturi pot beneficia atât persoanele fizice, cât şi cele juridice. Potenţialii clienţi ai împrumuturilor pot fi deţinători de teren agricol, care sunt în faza de iniţiere ori extindere a afacerii, dar şi cei care cunosc afacerea şi au o strategie de dezvoltare a acesteia. Totodată, prioritate la împrumut vor avea femeile şi tinerii cu vârste de până la 40 de ani.

Potrivit lui Tudor Lupaşco, pentru a beneficia de împrumut va fi necesar un pachet minim de acte: buletinul de identitate şi certificatul care confirmă deţinerea terenului agricol sau a tehnicii agricole. „Fiind vorba de start-upuri, ne-am propus să lucrăm inclusiv cu clienţii care au un coeficient de îndatorare de 90%. Ne dăm foarte bine seama că este imposibil de a avea din start o sumă mare de bani pentru lansarea unei afaceri. Însă, în situaţia în care fermierul are o idee bună, dispune de o strategie de dezvoltare şi este motivat, suntem dispuşi să-l susţinem. Dobânda la împrumuturile acordate de „Farmacapital” va fi mai joasă decât cea oferită de alte instituţii financiar-bancare din ţară”, a ţinut să menţioneze directorul executiv al noii organizaţii de microfinanţare.

Printre produsele oferite de instituţia financiară proaspăt creată se numără:
• împrumuturi în monedă naţio­nală în sumă de 30 mii–300 mii lei;
• împrumuturi pentru grupuri de persoane fizice în sumă de 1000-30 mii lei;
• împrumuturi investiţionale în capitalul social – maximum 500 mii lei;
• împrumuturi în valută (euro/dolar) – echivalentul a 300 mii lei;
• împrumuturi pentru studii şi schimb de experienţă – suma maximă de 50 mii lei.

Conform datelor Băncii Naţionale a Moldovei, în perioada anilor 2014–2016, din portofoliul total de credite al băncilor comerciale, anual, sectorului agricol i-a revenit un volum de doar 7,5% sau de aproximativ 1,6 mlrd. lei. Totodată, este de menţionat că în aceste 7,5% din portofoliu sunt incluse şi creditele acordate industriei prelucrătoare a produselor agricole. Şi mai tristă este situaţia în organizaţiile de microfinanţare, unde din portofoliul total de credite în sumă de 2,9 mlrd. lei, deţinut la finele anului 2016, sectorului agricol i-au revenit doar circa 250 mln lei. Mai mult decât atât, din cele peste 100 de organizaţii de microfinanţare înregistrate în R. Moldova, doar trei organizaţii acordă credite sectorului agricol, activitatea celorlalte fiind axată pe acordarea creditelor pentru comerţ, ipotecare şi pentru nevoi personale.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Federaţia Naţională a Fermierilor din R. Moldova a încheiat un acord de colaborare cu Asociaţia oamenilor de afaceri moldoveni de pretutindeni. Acordul de colaborare are drept scop susţinerea şi dezvoltarea sectorului agricol din ţară, prin deschiderea unor întreprinderi în zona rurală şi crearea locurilor noi de muncă.

Alexei Repede, preşedintele Asociaţiei oamenilor de afaceri moldoveni de pretutindeni, a menţionat că asociaţia pe care o reprezintă a fost creată la îndemnul diasporei. „Vrem să facem şi să demonstrăm că şi în R. Moldova pot fi făcute lucruri bune. Avem foarte multe proiecte pe cale de a fi implementate în R. Moldova, dar până acum am fost nevoiţi să studiem situaţia de acasă şi am ajuns la concluzia că cel mai important sector care are nevoie de susţinerea noastră este sectorul agricol”, a subliniat Alexei Repede.

L.A.

Numarul ziarului: 
Nr.29 (701) din 19 iulie 2017