A fost anunţată lansarea Programului de încurajare a investiţiilor 373

Premierul Dorin Recean a anunţat lansarea Programului de încurajare a investiţiilor 373, prin care antreprenorii, care vor să investească în afacerile lor, vor putea să beneficieze de compensarea dobânzii la credite. Acesta va fi disponibil începând cu data de 1 iunie curent, informează MOLDPRES.

Programul este anunţat drept o măsură ce va facilita accesul la finanţare şi un ajutor pentru mediul de afaceri să se dezvolte şi să creeze locuri noi de muncă. Programul 373 a fost creat special pentru a oferi IMM-urilor acces rapid şi simplu la finanţare, astfel încât acestea să poată investi în dezvoltarea afacerilor lor şi să se extindă.

„Anunţ lansarea Programului 373. Acesta este un număr cunoscut ca şi cod de ţară. Cifra 3 vine de la rata dobânzii de 3 la sută pentru creditele în valută străină. Cifra 7 vine de la rata dobânzii la creditele în lei. Ultima cifră de 3 vine de la perioada maximă de graţie pentru un credit cu o maturitate de până la 7 ani. Diferenţa dintre rata dobânzii de pe piaţă şi acest plafon fie de 3 la sută în valută, fie de 7 la suta în lei – va fi subvenţionată de către Guvern. De exemplu, astăzi rata dobânzii comerciale pentru creditele de până la cinci ani este de aproximativ 13 la sută. Iată diferenţa între 13 la sută care există astăzi şi 7 la sută – acest plafon din program – va fi subvenţionată de Guvern. Un alt exemplu privind rata dobânzii la creditele în euro sau dolari. Astăzi rata medie este de 5,5 şi Guvernul va subvenţiona diferenţa dintre 5,5 şi 3 la sută. Cum funcţionează programul? Vreau să fac o investiţie şi am nevoie de resurse financiare. Depun dosarul, pot primi un credit cu maturitatea de până la 7 ani cu o perioadă de graţie de până la 3 ani. Voi plăti o rată maximă a dobânzii în lei de 7 la sută sau în valută de 3 la sută, iar diferenţa dintre dobânda de pe piaţă şi aceste 3 sau 7 la sută o va acoperi Guvernul din fondul FACEM”, a specificat premierul.

În cadrul programului, antreprenorii care au o iniţiativă investiţională vor putea beneficia de subvenţionarea dobânzii pentru creditele de până la 15 mil. de lei sau echivalentul în valută, acordate pe o perioadă de şapte ani.

Premierul Dorin Recean a precizat că de noul Program ar putea să beneficieze între 400 şi câteva mii de antreprenori care vor să investească în afacerile lor. „Creditele sunt oferite pentru investiţii, nu pentru capitalul circulant. Ţintim să creştem portofoliul de creditare al întreprinderilor cu circa 1,5 mlrd. de lei. Asta ar însemna sub 200 mil. de lei contribuţia Guvernului. Acest efort va putea să contribuie cu 1 la sută la creşterea economică a PIB”, a conchis Dorin Recean.

Pe parcursul acestei săptămâni, hotărârea de operaţionalizare a Programului va fi promovată în Guvern, iar ulterior Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului vor încheia contractele necesare cu băncile comerciale.

Numarul ziarului: 
Nr.17 (992) din 3 mai 2023