FMI a aprobat o nouă procedură de distribuire a drepturilor de împrumut, care va permite Moldovei să primească în anul 2021 peste 400 mil. USD

Comitetul executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a susţinut propunerea directorului general al fondului, Kristalina Georgieva, cu privire la o nouă procedură de alocare a drepturilor speciale de tragere (DST). Potrivit agenţiei INFOTAG, Kristalina Georgieva a spus că “distribuirea DST-urilor va fi efectuată până la sfârşitul lunii august”.

Graţie noii proceduri de distribuire a DST-urilor, FMI va oferi sprijin fără precedent ţărilor pentru depăşirea pandemiei COVID-19 şi restabilirea economiei.

Volumul sprijinului FMI, în baza noii proceduri de alocare, este estimat la 650 mlrd. USD. Ţinând cont de ponderea DST-urilor Moldovei la FMI, republica poate primi peste 280 mil. DST sau puţin peste 400 mil. USD.

Participanţii profesionişti de pe piaţă, opinia cărora a fost solicitată de corespondentul INFOTAG, consideră că Moldova are încă şanse mari să semneze un Program de cooperare cu FMI pentru trei ani. Componenta financiară a Acordului este de 558 mil. USD. Acest Program a fost convenit cu Misiunea FMI de către guvernul Ion Chicu în vara anului 2020. Dar atunci, parlamentul nu a fost de acord să îndeplinească condiţia prealabilă a FMI – să aprobe vicepreşedinţii Băncii Naţionale a Moldovei şi să adopte modificări la Codul Vamal. Din acest motiv, Programul nu a fost aprobat.

Numarul ziarului: 
Nr.29 (903) din 28 iulie 2021