Fără duty-free la intrarea în Republica Moldova

„Războiul” cu regimul duty-free continuă. Al treilea an la rând. Guvernul a avizat la sfârşitul săptămânii trecute un amendament la proiectul de modificare a unor acte legislative, prin care facilităţile fiscale şi vamale de care beneficiază în prezent agenţii economici care activează în regim duty-free, a căror magazine sunt amplasate în zona de intrare pe teritoriul Republicii Moldova vor fi anulate. Modificările respective se preconizează să fie aplicate de la 1 septembrie 2019.

Prevederile legislative actuale aferente desfăşurării activităţii magazinelor în regim duty-free au un impact negativ asupra securităţii economiei naţionale, asigurării climatului concurenţial loial în mediul autohton, precum şi asupra imaginii ţării pe plan internaţional, se spune în aviz.

Potrivit informaţiilor prezentate de către Serviciul de Informaţii şi Securitate, până la 75 la sută din volumul mărfurilor declarate ca vândute în magazinele duty-free „sunt introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova”. Mai mult, anumite cantităţi de mărfuri nici nu se descarcă în depozitele magazinelor respective, fiind introduse în ţară, iar unele sunt transportate prin contrabandă în statele vecine (produse din tutun – România, băuturi alcoolice – Ucraina), constată Guvernul. Astfel, se constată în aviz, bugetul ratează anual încasări de până la 140 milioane de lei.

Datele vamale arată că în ultimii 5 ani au fost realizate importuri în regim duty-free în valoare de 2,8 miliarde lei, dintre care mărfuri de circa 450 milioane de lei au fost introduse în Republica Moldova prin magazinele amplasate în zona de control vamal la intrare, fără achitarea drepturilor de import.

Magazinele duty-free amplasate la ieşirea din Republica Moldova pe cale terestră vor fi închise după expirarea licenţei de activitate a acestora. „Am vrut să închidem aceste magazine care au funcţionat prejudiciind statul, însă dacă le închideam înainte de expirarea licenţei, riscam să pierdem în instanţele internaţionale şi să plătim tot noi sume imense de bani. Vrem să evităm situaţia în care statul pierde şi mai mult de pe urma acestor magazine duty-free şi de aceea am propus să activeze până la expirarea licenţei”, a menţionat în şedinţa Guvernului ministrul Finanţelor, Natalia Gavriliţa.

Ea a adăugat că „în final vom avea o legislaţie conform standardelor Uniunii Europene, potrivit căreia magazinele duty-free sunt amplasate doar în aeroporturi şi porturi, şi doar la ieşirea din ţară”.

Este a doua oară, după 24 iunie, când Guvernul avizează un proiect de lege privind magazinele cu regim duty-free. Proiectul examinat la sfârşit de iunie prevedea că mărfurile comercializate de către magazinele, barurile, restaurantele duty-free vor fi scutite de achitarea TVA şi a accizei doar în cazul amplasării acestora la ieşirea din ţară.

Potrivit documentului, „plasarea şi comercializarea mărfurilor în magazinul duty-free amplasat în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova, barul şi restaurantul duty-free se efectuează fără perceperea drepturilor de import”. Pe de altă parte, „mărfurile autohtone livrate la magazinul duty-free amplasat în zona plecării de pe teritoriul Republicii Moldova, barul şi restaurantul duty-free pentru comercializare sunt plasate sub regimul vamal de export”. Adică cu achitarea taxelor.

Totodată, “mărfurile străine livrate pentru comercializare la magazinul duty-free amplasat în zona intrării pe teritoriul Republicii Moldova, magazinul duty-free pentru deservirea corpului diplomatic sau magazinul duty-free aflat pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituţionale, vor fi plasate sub regimul vamal de import, cu perceperea drepturilor de import”.

Documentul mai prevede că plasarea mărfurilor autohtone în magazinul duty-free amplasat în zona intrării pe teritoriul Republicii Moldova, magazinul duty-free pentru deservirea corpului diplomatic sau magazinul duty-free aflat pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituţionale, reprezintă livrare impozabilă conform legislaţiei fiscale.

Nu este prima încercare de a face regulă în acest sector. Proiectul Bugetului de Stat pentru 2018, examinat în noiembrie 2017, prevedea că toate magazinele duty-free, care activează pe teritoriul ţării sau la intrarea în ţară, vor fi închise până în 2019, ceea ce ar fi însemnat că, începând cu 1 iulie 2018 şi până la expirarea licenţei, acestea nu vor mai activa în regim duty-free, urmând să achite în bugetul de stat toate taxele de import. Dintr-un motiv sau altul nu s-a mai ajuns să fie aprobate prevederile respective, iar magazinele gestionate de Ilan Şor şi-au continuat activitatea în regimul vechi.

În iunie 2019, prim-ministrul Maia Sandu le-a cerut colegilor din Parlament să elaboreze şi să înregistreze în regim de urgenţă un proiect de lege prin care activitatea unităţilor comerciale care activează în regim “duty-free” să fie interzisă. „Dincolo de faptul că prevederi legale de genul celor menţionate nu există în nicio ţară din lume, bugetul public naţional suportă pierderi de sute de milioane de lei drept urmare a implementării acestor legi, iar beneficiarul acestora este un personaj toxic implicat în afaceri dubioase, inclusiv în furtul miliardului”, a menţionat Maia Sandu.

Ceea ce a urmat, se ştie. Proiectul avizat pozitiv de Guvern va ajunge pe masa deputaţilor, care urmează să-l examineze. Decizia, vorba vine, le aparţine. Amendamentul cu pricina vizează doar trei magazine duty-free din cele 23 care funcţionează în Republica Moldova, inclusiv nouă în stânga Nistrului, care sunt vizate de alte modificări la legislaţie operate de legislativ.

„Conform datelor statistice ale Serviciului Vamal, volumul mărfurilor plasate în magazinele duty-free, în perioada anilor 2011–2015, a înregistrat o creştere de la 334,8 milioane de lei în anul 2011 până la 1025,0 milioane în 2015. Totodată, valoarea mărfurilor comercializate prin intermediul magazinelor duty-free, în aceeaşi perioadă, a crescut de la 191,3 milioane de lei în anul 2011 până la 594,9 milioane de lei în anul 2015. Analiza datelor din Sistemul Informaţional al Serviciului Vamal denotă că ponderea majoră în volumul mărfurilor realizate prin intermediul magazinelor duty-free revine comercializărilor efectuate la ieşirea din ţară care, în anul 2015, a constituit 74,6%, la intrarea în ţară – 13,9%, pe teritoriul temporar necontrolat de organele constituţionale (Transnistria) – 7,3% şi pentru corpul diplomatic – 4,2%”, arată un raport mai vechi al Curţii de Conturi.

Modificările şi completările operate la Codul Vamal au permis, începând cu data de 13 ianuarie 2012, amplasarea magazinelor duty-free înainte de punctul de control al paşapoartelor, în zona intrării pe teritoriul Republicii Moldova. În patru ani după deschidere, volumul vânzărilor prin aceste magazine a crescut de 40 de ori.

„Era” magazinelor duty-free la intrarea în ţară se aproprie de sfârşit şi astfel Republica Moldova va intra într-o normalitate similară celei din Uniunea Europeană. Celelalte magazine aflate la ieşirile din Republica Moldova pe cale terestră „mai au de trăit” până la expirarea licenţei.

Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.32 (806) din 14 august 2019