Experţii TAIEX au împărtăşit experienţa şi au făcut recomandări cu privire la riscurile asociate liberalizării RCA

Un grup de experţi ai Programului TAIEX, reprezentanţi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) din România, au împărtăşit specialiştilor Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) experienţa acumulată în domeniul liberalizării tarifelor RCA, implementării directivelor europene Solvency II şi IDD (Directiva privind Distribuţia în Asigurări), precum şi anticipării unor riscuri generate de procesul de liberalizare şi trecerii la regimul de supraveghere bazată pe risc.

Misiunea de experţi a avut loc în perioada 2-5 septembrie curent, fiind organizată şi susţinută financiar de către Comisia Europeană prin intermediul Instrumentului de asistenţă tehnică şi schimb de informaţie TAIEX.

Misiunea a inclus o serie de instruiri pentru specialiştii CNPF, în cadrul cărora a fost prezentată experienţa României privind liberalizarea asigurărilor auto şi măsurile întreprinse în acest scop de autoritatea română de supraveghere, avantajele/dezavantajele introducerii tarifelor de referinţă, practicile de transparenţă sporită şi de raportare, estimarea impactului reformei liberalizării asupra preţurilor şi primelor de asigurare, precum şi experienţa ASF de atenuare a riscurilor/ameninţărilor care pot apărea în legătură cu liberalizarea tarifelor RCA.

Experţii europeni au recomandat R. Moldova să efectueze testele de stres ale situaţiilor financiare a companiilor autohtone de asigurări înainte de a lansa implementarea regimului Solvency II. De asemenea, experţii TAIEX au menţionat importanţa creării unui fond de garantare pentru depăşirea unor posibile situaţii de insolvenţă pe piaţă.

Reiterăm în contextul celor relatate că, începând cu 1 iulie 2019, în R. Moldova a fost demarat procesul de tranziţie la regimul liberalizat al tarifelor pentru asigurările obligatorii RCA internă, care prevede aplicarea de către asigurători a primei de referinţă calculată de autoritatea de supraveghere.

Serviciul de presă al CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.36 (809) din 11 septembrie 2019