Educaţie financiară: Ştiai că toate investiţiile sunt însoţite de un anumit grad de risc?!

Majoritatea investitorilor începători pornesc la drum cu o sumă mică de bani şi îşi propun să testeze investiţiile la bursă cumpărând de toţi banii acţiunile companiei preferate, sperând, astfel, să dea lovitura la bursă. De cele mai multe ori, această abordare se dovedeşte a fi greşită din cauza expunerii în proporţie de 100% pe un singur instrument, respectiv, pe acţiunile unei singure companii.

Regula de aur – diversificarea portofoliului de investiţii!

Riscurile legate direct de investiţia realizată (riscul de piaţă, valutar, dividende etc.) pot fi atenuate prin diversificarea portofoliilor investiţionale într-un mod inteligent, prin plasamente de capital în acţiuni, obligaţiuni şi alte instrumente financiare. Este important ca investitorii să creeze portofolii diversificate care contribuie la maximizarea randamentelor. Ca o regulă simplă, în teorie, un portofoliu având 12-18 valori mobiliare poate diversifica aproximativ 90% din riscurile asociate investiţiei.

Orice ar face investitorii, riscul sistemic există mereu şi investitorii trebuie să-l accepte. Un astfel de risc poate fi o criză financiară sau o hiperinflaţie.

Numarul ziarului: 
Nr.10 (985) din 15 martie 2023