În cadrul şedinţei din 9 iulie 2024, Consiliul de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a aprobat o serie de decizii aferente protecţiei consumatorilor şi pieţei de capital, inter alia:
• În contextul procedurii administrative iniţiate la petiţia depusă de către un consumator, CNPF a constatat încălcarea de către OCN „CASH&GO” SRL a art. 15 alin. (7) lit. a) din Legea nr. 202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori, în partea ce ţine de calcularea dobânzii aferente creditelor acordate. De asemenea, a fost constatată încălcarea de către creditor a prevederilor art. 23 alin. (1) din Legea prenotată, aferent aplicării formulei de calcul a dobânzii anuale efective. Autoritatea de supraveghere a prescris entităţii menţionate restituirea tuturor costurilor prevăzute în contractul de credit (dobânzi, comisioane, taxe, penalităţi, dobânzi de întârziere şi orice alt tip de plăţi), cu excepţia sumei iniţiale debursate.
• Iniţierea consultărilor publice a iniţiativei de modificare a Codului de guvernanţă corporativă (aprobat prin Hotărârea CNPF nr. 67/10/2015), menite să asigure realizarea angajamentului asumat de către CNPF privind transpunerea Recomandărilor Uniunii Europene (potrivit PNA) aferente promovării unui regim adecvat de remunerare a directorilor companiilor cotate la bursă (Recomandarea 2004/913/CE, Recomandarea 2005/162/CE, Recomandarea 2009/385/CE, Directivei 2007/36/CE). Recomandările prenotate reprezintă standardele europene în materie de guvernanţă corporativă şi de remunerare a directorilor, care trebuie integrate în legislaţia naţională, facilitând astfel competiţia şi atragerea investitorilor, pentru a asigura un cadru adecvat de funcţionare a pieţei de capital.
Astfel, Codul de guvernanţă corporativă urmează a fi modificat în ceea ce priveşte aspectele legate de:
– nominalizarea organelor de conducere ale societăţii, evaluarea performanţelor acestora, precum şi stabilirea şi transparentizarea remuneraţiei directorilor;
– consolidarea rolului comitetelor specializate a societăţii în realizarea obiectivelor de performanţă ale consiliului societăţii;
– asigurarea gestionării de către societate a conflictelor de interese.
Modificările propuse Codului de Guvernanţă Corporativă vor contribui la creşterea transparenţei, responsabilităţii şi performanţei companiilor cotate, consolidând încrederea investitorilor şi stimulând dezvoltarea pieţei de capital.
• Adoptarea redacţiei finale a modificărilor aferente Instrucţiunii privind etapele, termenele, modul şi procedurile de înregistrare a valorilor mobiliare (Hotărârea CNPF nr. 13/10/2018), astfel încât să fie asigurată eficientizarea procedurilor aferente înregistrării valorilor mobiliare de către CNPF, creşterea transparenţei pe piaţa de capital, precum şi alinierea la normele primare ale cadrului legal actualizat.
Cele mai importante amendamente se referă la:
– eficientizarea procedurii de prezentare a documentelor CNPF, prin acceptarea documentelor semnate electronic;
– asigurarea reglementărilor aferente anulării şi radierii din Registrul emitenţilor de valori mobiliare a acţiunilor răscumpărabile;
– adaptarea procedurilor de prezentare a documentelor în contextul transferului atribuţiilor de reglementare către Banca Naţională a Moldovei, aplicabile unor emitenţi de valori mobiliare;
– completarea corespunzătoare a unor norme din Instrucţiune în legătură cu amendarea Legii nr. 1134/1997 cu dispoziţii aferente contractului corporativ (art. 231 din Legea nr. 1134/1997);
– conformarea la cadrul normativ primar aplicabil în ceea ce priveşte modul de întocmire a prospectului privind oferta publică la emiterea valorilor mobiliare de către SA şi SRL;
– completarea Instrucţiunii cu prevederile aferente suplinirii setului de documente ce vizează respectarea Legii nr. 174/2021 şi a Legii concurenţei nr. 183/2012.
• Avizarea cererilor de retragere obligatorie iniţiate de ofertantul Caşciuc Alexei, adresată acţionarilor Societăţii pe acţiuni „SET-SERVICE”, obiectul căreia îl constituie 8 420 acţiuni ordinare nominative.
• Înregistrarea în Registrul emitenţilor de valori mobiliare a restructurării emisiunii anterioare de valori mobiliare emise de societatea pe acţiuni „ELECTRONSERVICE-NORD”, prin mărirea valorii nominale a unei acţiuni ordinare nominative de la 10 lei la 74 lei, şi majorarea capitalului social cu 524 544 lei, din contul capitalului propriu. Capitalul social al societăţii după majorare va constitui 606 504 lei, divizat în 8 196 de acţiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală a unei acţiuni de 74 lei.
• Înregistrarea în Registrul emitenţilor de valori mobiliare a rezultatelor emisiunii suplimentare de acţiuni ale societăţii pe acţiuni „ENERGOSERVICE”, în sumă de 200 000 lei, în număr de 20 000 acţiuni ordinare nominative, din contul mijloacelor băneşti. Capitalul social al societăţii după majorare va constitui 600 000 lei, divizat în 60 000 de acţiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală a unei acţiuni de 10 lei.
• Iniţierea procedurii administrative de control tematic referitor la verificarea respectării, de către BAR „PRODEVIZ” SRL, în perioada de activitate 01.07.2023 – 30.06.2024, a drepturilor consumatorilor la intermedierea contractelor de asigurare (aferente claselor de asigurări generale 1, 2, 8 şi 9), prin prisma art. 16 din Legea nr. 105/2003 privind protecţia consumatorilor, inclusiv în partea ce ţine de neadmiterea practicilor comerciale incorecte statuate în art. 13 din aceeaşi lege.
Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF