În cadrul şedinţelor din 20 şi 24 iunie 2025, Consiliul de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a adoptat o serie de decizii aferente protecţiei consumatorilor şi pieţei de capital, inter alia:
Constatarea caracterului abuziv al unei clauze în cadrul contractului de depozit cu dobândă flotantă pe perioadă determinată, încheiat de către BC „COMERŢBANK” SA. În centrul investigaţiei se află clauza, care îi conferă băncii dreptul de a modifica în mod unilateral rata dobânzii – „ţinând cont de rata de refinanţare a BNM, rata inflaţiei, evoluţia pieţei şi regulile echităţii” – cu avizare de 15 zile, doar prin postare pe site şi afişare la sediu, fără comunicare directă către client. Printre argumentele care stau la baza respectivei decizii se enumeră imperativul de claritate şi inteligibilitate a clauzelor contractuale, inclusiv prin prisma înţelegerii efectelor economice asupra consumatorului. Astfel, este incert rolul fiecărui factor menţionat – cum ar fi rata de refinanţare, inflaţia, evoluţia pieţei sau „regulile echităţii” – nu se indică dacă trebuie luaţi în considerare împreună, pe rând, cu ce praguri exacte sau care este periodicitatea de revizuire a ratei dobânzii. Această ambiguitate creează incertitudine: clientul nu poate şti dacă o uşoară schimbare a inflaţiei va declanşa o modificare a dobânzii sau dacă banca poate modifica absolut rata atunci când doreşte. Totodată, modalitatea de notificare – doar prin mijloace impersonale, pe pagina web sau afişe la sediu – nu întruneşte standardele bunei credinţe întrucât consumatorul nu beneficiază de o informare reală şi eficientă, explorându-se ignoranţa acestuia, fapt care creează un dezechilibru în raportul contractual.
În lumina acestor constatări, CNPF va sesiza instanţa de judecată pentru a solicita declararea nulităţii clauzei în cauză, ca măsură necesară în restabilirea echilibrului contractual şi protejarea drepturilor.
Aprobarea Regulamentului privind transferul administrării fondului de pensii şi transferul participanţilor între fondurile de pensii. Regulamentul, elaborat în conformitate cu Legea nr. 198/2020 privind fondurile de pensii facultative, vizează stabilirea unui cadru normativ clar şi transparent pentru procedurile de transfer a administrării fondurilor de pensii de la un administrator la altul, precum şi transferul benevol al participanţilor între fondurile de pensii. Acesta urmăreşte să asigure protecţia activelor transferate, să clarifice procedurile de transfer şi să creeze un cadru favorabil pentru realizarea acestora. Printre soluţiile avansate se numără descrierea procedurii de avizare prealabilă a transferurilor, stabilirea cerinţelor pentru documentele de informare a participanţilor şi detalierea paşilor necesari pentru transferul benevol al administrării fondurilor de pensii.
• Autorizarea reorganizării societăţii pe acţiuni „MDV-CONSTRUCT” prin transformare în societate cu răspundere limitată.
• Radierea şi excluderea valorilor mobiliare ale 38 societăţi pe acţiuni din Registrul emitenţilor de valori mobiliare, ca efect al radierii acestora din Registrul de stat al persoanelor juridice.
• Radierea din Registrul emitenţilor de valori mobiliare, în rezultatul lichidării, a valorilor mobiliare emise anterior de „ÎNTREPRINDEREA DE REPARAŢIE ŞI DESERVIREA TEHNICII” SA, în număr de 4 430 de acţiuni ordinare nominative.
• Înregistrarea în Registrul emitenţilor de valori mobiliare a rezultatelor privind restructurarea emisiunii anterioare de valori mobiliare, plasate de „MICUL PRINŢ” SA, prin majorarea valorii nominale a unei acţiuni ordinare nominative de la 8 lei la 16 lei şi majorarea capitalului social cu 329 136 lei, din contul capitalului propriu. Capitalul social al societăţii, după majorare, va constitui 658 272 lei, divizat în 41 142 de acţiuni ordinare nominative, cu valoarea nominală a unei acţiuni de 16 lei.
Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF