Decizii ale Consiliului de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare - 20, 21, 25 martie 2025

În cadrul şedinţelor din zilele de 20 şi 21 martie curent, Consiliul de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a adoptat o serie de decizii aferente pieţei de capital şi protecţiei consumatorilor, inter alia:

Autorizare:

• Avizarea cererii de retragere obligatorie, iniţiată de ofertantul „MAGISTRALA-NORD” SRL, adresată acţionarilor Societăţii pe acţiuni „CALCAR”, obiectul căreia îl constituie 2 369 acţiuni ordinare nominative.

În atenţia acţionarilor minoritari: CNPF sesizează atenţia acţionarilor Societăţii pe acţiuni „CALCAR” din raionul Briceni, s. Beleavinţi, care nu au primit dividendele calculate (1037,92 lei/per acţiune), conform deciziei adunării generale a acţionarilor din 24 noiembrie 2023, şi care se regăsesc pe lista acţionarilor îndreptăţiţi să primească dividende, formată la data de 8 noiembrie 2023. Aceştia au dreptul de a primi dividendele, conform legislaţiei în vigoare, în decurs de trei ani de la data dezvăluirii informaţiei aferent plăţii dividendelor (29 noiembrie 2023 – 29 noiembrie 2026). Persoanele vizate, în termenul prescris, urmează să se adreseze în scris către Societatea „CALCAR” pentru a solicita achitarea dividendelor calculate.

• Înregistrarea în Registrul emitenţilor de valori mobiliare a rezultatelor privind:
– rezultatele emisiunii suplimentare de acţiuni ale Societăţii pe acţiuni „NEMETMACOM”, în sumă de 550 060 lei, în număr de 78 580 de acţiuni ordinare nominative, cu valoarea nominală a unei acţiuni de 7 lei, din contul mijloacelor băneşti.

Capitalul social al societăţii, după majorare, va constitui 1 337 700 lei, divizat în 191 100 de acţiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală a unei acţiuni de 7 lei.
– restructurarea emisiunii anterioare de valori mobiliare, plasate de Societatea pe acţiuni „SANFARM-PRIM”, prin majorarea valorii nominale a unei acţiuni ordinare nominative de la 10 lei la 15 lei, şi majorarea capitalului social cu 2 246 165 lei, din contul capitalului propriu. Capitalul social al societăţii, după restructurare şi majorare, va constitui 6 738 495 lei, divizat în 449 233 de acţiuni ordinare nominative, cu valoarea nominală a unei acţiuni de 15 lei.

Supraveghere:

• În vederea remedierii consecinţelor cauzate de folosirea practicilor incorecte şi înlăturării încălcărilor constatate în cadrul unui control tematic, CNPF a prescris BAR „PRODEVIZ” SRL să publice într-un ziar de largă circulaţie (în variantă tipărită şi în format electronic): dispozitivul Hotărârii CNPF nr. 45/1/2024 cu privire la rezultatele controlului tematic în cadrul BAR „PRODEVIZ” SRL şi un comunicat privind măsurile de redresare, cu următorul conţinut:

„Anunţ important pentru persoanele care au încheiat contracte de asigurare a bunurilor electronice

Persoanele care, în perioada 2023-2024, au achiziţionat bunuri electronice (în special telefoane mobile şi accesorii) din magazinele „Ganex-Com” SRL, „Ultracom Electronic” SRL, „Interacces-M” SRL şi „Mobile Devices Distribution” SRL şi au încheiat contracte de asigurare sub denumirea generică „Contractul de asigurare a bunurilor electronice achiziţionate FE-480”, precum şi cei care au încheiat mai multe contracte de asigurare pentru acelaşi bun electronic, acoperind aceleaşi riscuri şi având perioade de asigurare care se suprapun, parţial sau integral, sunt îndemnaţi să se adreseze asigurătorului menţionat în contract sau BAR „PRODEVIZ” SRL pentru exercitarea dreptului de remediere.

Consumatorii, care au fost afectaţi de practicile comerciale incorecte la încheierea contractelor de asigurare aferente bunurilor electronice dispun de măsuri de remediere proporţionale şi efective, inclusiv de reducere a preţului sau de restituire a contravalorii prin rezoluţiunea contractului, precum şi de despăgubiri pentru prejudiciul suferit.

Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să contactaţi asigurătorul indicat în contract sau să apelaţi la BAR „PRODEVIZ” SRL.

În situaţia în care drepturile dvs., în calitate de consumator, au fost încălcate, vă puteţi adresa la Comisia Naţională a Pieţei Financiare – autoritatea publică cu competenţe de reglementare, supraveghere şi control în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor de servicii financiare (pagina web oficială www.cnpf.md, telefonul consumatorului +373 22 85 95 95)”.

• În cadrul procedurii administrative iniţiate prin petiţia depusă de către un consumator, CNPF a constatat încălcarea de către ÎM CIA „TRANSELIT” SA a prevederilor art. 13 alin. (1) din Legea nr. 105/2003 privind protecţia consumatorului prin utilizarea practicilor comerciale agresive. Acestea s-au manifestat prin solicitarea de la un consumator, care dorea să ceară despăgubiri în baza unei poliţe de asigurare de sănătate pentru călători în străinătate, de a prezenta documente care nu sunt relevante şi nu pot fi considerate, în mod rezonabil, necesare pentru a verifica validitatea cererii sale. În plus, compania a ignorat în mod repetat corespondenţa relevantă, cu scopul de a-l determina pe consumator să renunţe la drepturile sale contractuale. CNPF a prescris ÎM CIA „TRANSELIT” SA să întreprindă acţiunile necesare pentru regularizarea dosarului de daune aferent cazului asigurat, în baza poliţei de asigurare, şi să efectueze plata despăgubirii de asigurare în termenul stabilit de Contract şi Condiţiile de Asigurare. Totodată, CNPF a dispus interzicerea utilizării practicilor comerciale incorecte.

De asemenea, CNPF a respins Cererea prealabilă, depusă de către un consumator (înregistrată cu nr. 1635 din 05.03.2025) privind contestarea scrisorii CNPF nr. 04-5/865 din 25.02.2025.

În cadrul şedinţei din 25 martie curent, Consiliul de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a adoptat o serie de decizii aferente pieţei de capital şi protecţiei consumatorilor, inter alia:

Autorizare:

• Înregistrarea în Registrul emitenţilor de valori mobiliare a rezultatelor privind rezultatele emisiunii suplimentare de acţiuni ale Societăţii pe acţiuni „DINA”, în sumă de 1 530 000 lei, în număr de 15 300 de acţiuni ordinare nominative, din contul aporturilor nebăneşti. Capitalul social al societăţii, după majorare, va constitui 1 562 800 lei, divizat în 15 628 de acţiuni ordinare nominative de clasa I, cu valoarea nominală a unei acţiuni de 100 lei.

Supraveghere:

• În cadrul procedurii administrative iniţiate la petiţia depusă de către un consumator, CNPF a constatat încălcarea de către OCN „TOP LEASING&CREDIT” SRL a unor cerinţe obligatorii prestabilite de Legea nr. 202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori, inclusiv caracterul abuziv al unor clauze contractuale, cu privire la comisioane, rambursarea împrumutului şi achitarea dobânzii, taxa pentru cesiunea contractului. Autoritatea de supraveghere urmează să înainteze o acţiune în instanţa de judecată în vederea constatării nulităţii clauzelor abuzive.

– În aceeaşi şedinţă, Consiliul de Administraţie a respins cererea prealabilă, depusă de BC „VICTORIABANK” SA, privind contestarea Hotărârii CNPF nr. 5/4 din 27.01.2025 cu privire la petiţia înregistrată la CNPF cu nr. 8700 din 05.12.2024, în raport cu BC „VICTORIABANK” SA.

– De asemenea, CNPF a respins, ca neîntemeiată, cererea prealabilă privind anularea Hotărârii CNPF nr. 5/2 din 27.01.2025 cu privire la rezultatele controlului tematic efectuat în cadrul OCN „FLEX FINANCIAL” SRL şi a Actului de Control din 10.01.2025 cu privire la rezultatul controlului tematic efectuat la OCN „FLEX FINANCIAL” SRL.

Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.13 (1090) din 2 aprilie 2025