Decizii ale Consiliului de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare - 16 iulie 2024

În cadrul şedinţei din 16 iulie 2024, Consiliul de Administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) a aprobat o serie de decizii aferente protecţiei consumatorilor şi pieţei de capital, inter alia:

Protecţia consumatorilor:

• În cadrul procedurii administrative iniţiate la petiţia depusă de către un consumator aferente unui contract de credit ipotecar, CNPF a verificat respectarea legislaţiei în domeniul contractelor de credit încheiate cu creditorul BC „MOLDOVA-AGROINBANK” SA. În principal, a fost constatat caracterul abuziv al unor clauze contractuale ce vizează costurile creditului, a celor referitoare la limitarea dreptului de exerciţiu şi de dispoziţie a consumatorului. Totodată, a fost constatată calcularea eronată a dobânzii anuale efective (DAE), în sensul diminuării acesteia. Cumulul de factori supuşi analizei a determinat CNPF să constate, drept practică comercială incorectă, prezentarea informaţiilor eronate cu privire la dobânda anuală efectivă, precum şi omiterea prezentării către consumator a tuturor informaţiilor referitoare la costul creditului în informaţiile precontractuale, creând o aparenţă consumatorului privind nivelul costurilor creditului, valorii totale plătibile de către consumator, precum şi în ce priveşte DAE, respectiv, fiind susceptibilă să determine consumatorul să ia o decizie de tranzacţionare pe care nu ar fi luat-o în altă situaţie. În acest sens, autoritatea a interzis BC „MOLDOVA-AGROINBANK” SA aplicarea practicilor comerciale incorecte identificate. Totodată, CNPF urmează să înainteze o acţiune în instanţa de judecată, în vederea solicitării constatării nulităţii clauzelor abuzive.

Reglementare:

• Aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de funcţionare a administratorului fondului de pensii facultative, care stabileşte cadrul de administrare a activităţii administratorilor respectivi cu scopul de a asigura gestiunea efectivă şi prudentă a riscurilor. În particular, Regulamentul vizează condiţiile privind desfăşurarea activităţii administratorului, mecanismul de control intern, dar şi particularităţi privind externalizarea activităţilor/serviciilor către prestatorii de servicii. Proiectul a fost consultat cu părţile interesate şi participanţii pieţei şi va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Autorizare:

• Aprobarea prospectului ofertei de preluare benevolă, iniţiată de ofertantul SRL „GLORIA-QVARC”, obiectul căreia îl constituie procurarea a 7 734 acţiuni ordinare nominative emise de „Întreprinderea pentru colectarea cerealelor din REDIUL-MARE” SA, la preţul de 33,06 lei per acţiune, cu durata de 15 zile din data iniţierii.

• Înregistrarea în Registrul emitenţilor de valori mobiliare a restructurării emisiunilor anterioare de valori mobiliare plasate de Î.M. „ROMIR PRODUCTION” SA, prin majorarea valorii nominale a unei acţiuni ordinare nominative de la 1 leu la 6 lei, şi majorarea capitalului social cu 500 000 lei, din contul capitalului propriu. Capitalul social al societăţii, după restructurare şi majorare, va constitui 600 000 lei, divizat în 100 000 de acţiuni ordinare nominative, cu valoarea nominală a unei acţiuni de 6 lei.

• Aprobarea actelor de evaluare a valorilor mobiliare ale 6 societăţi pe acţiuni de tip închis şi 64 societăţi pe acţiuni de tip deschis, deţinute de administratorii fiduciari CF „BV Fiduciar Invest” SA, CF „Econ-Renaştere” SA şi „Compania Fiduciară a Feroviarilor” SA, care se expun la vânzare în modul stabilit de art. 1461 alin. (2) din Legea nr. 171/2012.

Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.29 (1055) din 24 iulie 2024