Companiile farmaceutice califică drept nefondate sancţiunile aplicate de Consiliul Concurenţei

Companiile farmaceutice moldoveneşti califică drept nefondate acuzaţiile aduse de Consiliul Concurenţei, precum că nu şi-au onorat angajamentele contractuale de livrare în volum deplin şi în termen a medicamentelor instituţiilor medicale din ţară. Potrivit unui comunicat de presă emis din numele celor şase companii farmaceutice amendate cu 17,4 mil. lei de Consiliul Concurenţei, învinuirile aduse nu reflectă situaţia reală de pe piaţa autohtonă de medicamente şi contribuie la agravarea şi mai mult a stării de lucruri pe acest segment.

„Deseori, deciziile privind desemnarea câştigătorilor licitaţiilor pentru achiziţionarea medicamentelor sunt anunţate cu mari întârzieri de Agenţia Medicamentului şi astfel companiilor li se acordă termene foarte restrânse pentru furnizarea preparatelor medicale. În particular, licitaţia pentru achiziţionarea medicamentelor pentru instituţiile medico-sanitare publice (IMSP) în anul 2015 a fost organizată de Agenţiei Medicamentului la 10.09.2014, în timp ce rezultatele acesteia au fost anunţate cu o întârziere de două luni, abia la 12.11.2014”, se spune în comunicat.

Acesta mai precizează că „este evident că decizia Agenţiei Medicamentului a fost emisă cu mare reţinere, fapt, care din start ne-a pus în situaţia de a nu ne încadra chiar şi în cei mai optimişti termeni de livrare a preparatelor medicale de la producător”.

„Întregul ansamblu de operaţiuni pentru livrarea unui medicament importat de la un producător din Republica Populara Chineză sau India include mai multe etape şi durează aproximativ 4-5 luni”. Astfel, timp de o săptămână are loc expedierea comenzii către producătorul de medicamente, emiterea ordonanţei de plată (cu achitarea în avans) şi efectuarea plăţii; în decurs de o lună are loc producerea propriu-zisă a medicamentului; alte două săptămâni sunt destinate carantinei şi analizei calităţii medicamentului; în jur de o săptămână durează furnizarea mărfii de la uzina producătoare şi încărcarea acesteia în containere pe vapor; timp de alte şase săptămâni marfa este transportată pe mare până în portul Odessa, Ucraina; timp de încă o săptămână are loc descărcarea mărfii în portul Odessa şi transportarea acesteia la Chişinău, iar în decurs a 2-4 săptămâni este desfăşurată analiza calităţii produselor medicale importate în Laboratorul pentru Calitate şi Control al Agenţiei Medicamentului. „În aceste condiţii, reieşind din faptul că câştigătorii licitaţiilor pentru achiziţionarea medicamentelor au fost anunţaţi la 12.11.14, medicamentele urmau să ajungă în spitalele ţării în luna aprilie 2015”, se mai menţionează în comunicatul emis de cele şase companii farmaceutice.

În acelaşi timp, reprezentanţii companiilor farmaceutice afirmă că, la rândul lor, cele şase companii farmaceutice sunt în drept să înainteze pretenţii financiare faţă de instituţiile medicale de stat, care au acumulat datorii enorme pentru medicamentele livrate şi prin contractele încheiate s-au angajat să efectueze plăţile în termen de 20 de zile.

„În aceste condiţii, distribuitorii de medicamente creditează spitalele din R. Moldova şi sunt îndreptăţiţi să dea în judecată instituţiile medicale, care conform contractelor de achiziţii publice ar trebui să fie penalizate cu 0,1% din valoarea datoriei pentru fiecare zi întârziere de plată. În acest caz, penalitatea spitalelor ar însuma cifra de 18 mln lei”, mai spun companiile farmaceutice.

Aceleaşi surse au precizat că pe moment, restanţele de plată ale instituţiilor medico-sanitare publice faţă de furnizorii de medicamente menţionaţi constituie 148,8 mln lei, din care 120,23 mln lei reprezintă datoriile ce depăşesc termenul de plată contractual cu cinci luni, deşi în contracte este fixat un termen de plata de 20 zile bancare.

De asemenea, furnizorii de medicamente susţin că sunt expuşi unor riscuri financiare din cauza fluctuaţiilor valutare de pe piaţa internă.