Comisarul European pentru Comerţ: DCFTA este un instrument eficient de dezvoltare a exporturilor Moldovei

Acordul privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) rămâne un instrument eficient de dezvoltare a exporturilor produselor moldoveneşti în Uniunea Europeană, precum şi un instrument de îmbunătăţire a climatului investiţional şi de afaceri în ţară, consideră Comisarul European pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă după întrevederea cu prim-ministrul Pavel Filip, ea a spus că “trei ani de punere în aplicare a prevederilor DCFTA au permis întărirea semnificativă a relaţiilor economice dintre Moldova şi UE, care a devenit principalul partener comercial al ţării. Uniunii Europene îi revin 2/3 din volumul total al exporturilor moldoveneşti, iar acest indicator arată o tendinţă constantă de creştere”.

Potrivit oficialului european, “producătorii moldoveni au acces la una dintre cele mai mari pieţe din lume, cu reguli clare de a face afaceri, cu un nivel scăzut de birocraţie, cu principii înalte de concurenţă loială, cu oportunităţi avantajoase pentru producători şi furnizorii de servicii. Datorită acestui fapt, mulţi agenţi economici din Moldova au simţit deja beneficii­le de a lucra cu Uniunea Europeană, cum ar fi producătorii de sucuri şi conserve din fructe şi legume, a căror cotă de export a crescut cu 25%. De la semnarea Acordului, exportul de vinuri a crescut aproape dublu (+96%)”.

“Uniunea Europeană este dispusă să sprijine în continuare Republica Moldova în implementarea DCFTA. Am discutat cu premierul Pavel Filip aspecte importante precum reforma Serviciului Vamal, sporirea siguranţei alimentare, transparenţa mediului de afaceri şi îmbunătăţirea climatului investiţional. Relaţiile RM-UE se întăresc în permanenţă, iar această tendinţă va continua şi în viitor”, a menţionat Malmstrom.

Întrebată despre termenul de acordare a asistenţei macrofinanciare din partea UE, ea a spus că “primirea tranşei este direct legată de îndeplinirea anumitor condiţii de către Moldova, în special a celor coordonate cu FMI”.

“Din câte ştiu, negocierile Guvernului cu reprezentanţii Fondului se desfăşoară cu succes. Această tranşă este, de asemenea, legată de îndeplinirea recomandărilor Comisiei de la Veneţia privind trecerea la sistemul electoral mixt. Ne exprimăm speranţa că aceste condiţii vor fi îndeplinite şi Moldova va primi prima parte a asistenţei în timp util”, a spus Comisarul European.

Premierul a spus că vizita ei la Chişinău este o nouă etapă în dezvoltarea relaţiilor comerciale dintre Moldova şi UE.

“Urmează să dezvoltăm în continuare proiecte comune, în special în domeniul agriculturii şi dezvoltării climatului investiţional. Guvernul a trimis deja o cerere oficială partenerilor europeni de a majora cotele pentru exportul de cereale şi sâmburoase, deoarece în aceste domenii producătorii moldoveni au un potenţial mare şi încă neexploatat”, a spus Filip.

Potrivit lui, “un subiect important al discuţiilor a fost şi creşterea comerţului regiunii transnistrene cu UE.

“Aici au fost înregistrate progrese semnificative, iar indicatorii din stânga Nistrului privind exportul de mărfuri în Uniunea Europeană se apropie deja de indicatorii din dreapta Nistrului. Avantajele DCFTA şi accesul larg pe pieţele UE creează oportunităţi unice pentru dezvoltarea economică a Moldovei”, susţine Pavel Filip.

Numarul ziarului: 
Nr.45 (717) din 8 noiembrie 2017