CNPF a publicat Ghidul protecţiei consumatorului pe piaţa financiară nebancară

Scopul acestuia este de a asigura protecţia consumatorilor de servicii financiare nebancare, prin identificarea deficienţelor şi a practicilor incorecte de pe piaţa financiară nebancară din Republica Moldova şi prevenirea perpetuării acestora prin asigurarea transparenţei informaţiei şi prin ridicarea culturii financiare a populaţiei cu privire la măsurile legislative de protecţie în vigoare.

Ghidul se adresează atât consumatorilor de servicii financiare nebancare din Republica Moldova, cât şi potenţialilor consumatori ce doresc să se informeze asupra măsurilor de protecţie pe care le au la dispoziţie pe piaţa produselor şi serviciilor financia­re nebancare.

Informaţiile sunt expuse într-un limbaj simplu, pe înţelesul consumatorului de rând.

Aria de aplicabilitate a ghidului se referă doar la serviciile/produsele financiare nebancare, oferite pe cele patru segmente ale pieţei financiare nebancare din Republica Moldova: piaţa de capital, piaţa asigurărilor, sectorul de microfinanţare şi fondurile nestatale de pensii.

Astfel, ghidul include informaţii pentru a ajuta consumatorii să ia decizii investiţionale pe piaţa de capital, cum să încheie o poliţă de asigurare şi să selecteze un Asigurător, cum poate obţine o microfinanţare, cum funcţionează sistemul de pensii din Republica Moldova şi cum poate adera la un plan de pensii facultativ. De asemenea, documentul detaliază drepturile şi obligaţiile consumatorilor în relaţia cu participanţii la piaţa de capital, cu asigurătorii şi intermediarii în asigurări, cu Organizaţiile de Microfinanţare şi Asociaţiile de Economii şi Împrumut, cu Fondurile nestatale de pensii, cât şi acţiunile întreprinse în caz de conflict.

Documentul conţine un şir de recomandări pentru cei care doresc să investească pe piaţa de capital din Moldova, descrie tipurile de instrumente financiare, sursele de informare care pot fi consultate, modalitatea de protecţie împotriva abuzului pe piaţă ş.a.

În acelaşi timp, persoanele care vor să procure o poliţă de asigurare sunt îndrumate cum să încheie un contract de asigurare, care sunt tipurile de asigurări, cum funcţionează piaţa asigurărilor şi cine sunt participanţii acesteia, clauzele contractuale ce pot duce la anularea poliţei de asigurare etc.

La fel, ghidul include detalii privind sectorul de microfinanţare, Asociaţiile de economii şi împrumut, Fondurile nestatale de pensii, produsele oferite de aceste sectoare, cum funcţionează segmentele date de piaţă, care sunt căile de soluţionare a unui conflict sau a unei nemulţumiri ş.a.

Reprezentanţii Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare menţionează că prin intermediul Ghidului se doreşte conştientizarea consumatorilor de servicii financiare nebancare asupra principalelor drepturi şi obligaţii pe care le deţin în relaţiile cu participanţii pieţei, precum şi educarea şi promovarea încrederii în serviciile, produsele şi instrumentele financiare specifice pieţei financiare nebancare din Republica Moldova.

Ghidul poate fi accesat pe pagina Comisiei – cnpf.md sau pe pagina zia­rului Capital Market – capital.market.md

A. L.

Numarul ziarului: 
Nr.11 (735) din 21 martie 2018