CNPF a participat la evenimentul axat pe prevenirea şi combaterea spălării banilor

Acţiunile întreprinse şi provocările întâmpinate în procesul de implementare a cadrului legal aferent prevenirii şi combaterii spălării banilor, au reprezentat subiectele principale ale conferinţei “Pria AML Republica Moldova”, desfăşurată joi, 10 februarie curent, în format online.

Evenimentul organizat de către Priaevents se află la a doua ediţie şi a reunit în acest an autorităţi de supraveghere şi entităţi raportoare, printre care bănci, societăţi de asigurare, organizaţii de creditare nebancară, notari, agenţii imobiliare, asociaţii profesionale etc.

În mesajul său de salut, Elena Pui, secretarul general al CNPF, a subliniat că problematica aferentă prevenirii spălării banilor şi finanţării terorismului rămâne a fi la ordinea zilei şi reprezentă una din preocupările de bază ale autorităţilor, implicit a CNPF.

“În scurt timp se împlinesc 4 ani de la intrarea în vigoare a Legii cadru cu privire la prevenirea şi combaterea spălării banilor – Legea nr. 308/2017 şi un an de la punerea în aplicare a Legii nr. 75/2020 aferentă aplicării san­cţiunilor în domeniul dat, implementarea căreia se dovedeşte a fi un proces complex şi de durată, cu participarea activă nu doar a autorităţilor de resort, dar, în prim plan, a entităţilor raportoare. Prin implementarea şi realizarea acţiunilor urmărim obiectivul de diminuare a riscurilor/contracararea spălării banilor şi finanţării terorismului în vederea asigurării protecţiei sistemului financiar de tentative de utilizare a acestuia în scopuri ilicite”, a menţionat secretarul general al CNPF.

Dna Elena Pui a specificat că pe parcursul anului 2021, Comisia Naţională nu a aplicat amenzi pentru încălcări în domeniul vizat, astfel Legea nr. 75/2020 privind sancţiunile având, mai degrabă, scopul de a descuraja săvârşirea unor atare încălcări, iar CNPF, prin politicile pe care le promovează, tinde să asigure tot suportul necesar – instruiri, consultări, ghiduri – pentru implementarea adecvată a prevederilor cadrului normativ aferent prevenirii şi combaterii spălării banilor.

Serviciul de presă al CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.06 (930) din 16 februarie 2022