CNPF a marcat Global Money Week 2025 prin activităţi diverse de educaţie financiară

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a desfăşurat o serie de evenimente şi iniţiative în cadrul Global Money Week 2025, subliniind importanţa educaţiei financiare pentru toate categoriile de cetăţeni, de la tineri la adulţi.

Săptămâna globală a educaţiei financiare a debutat cu un quiz online interactiv, menit să testeze şi să îmbunătăţească cunoştinţele financiare ale participanţilor. Dintre toţi cei care au participat, 39 persoane au oferit răspunsuri corecte şi au fost înscrişi pentru tragerea la sorţi. CNPF a premiat 3 câştigători norocoşi, dar şi cele mai active 5 persoane care au demonstrat un interes deosebit pentru educaţia financiară.

Pentru a înţelege mai bine percepţia publicului larg asupra decizii­lor financiare, CNPF a realizat un material video (vox populi) în care a întrebat cetăţenii despre modul în care gestionează banii şi nivelul lor de familiarizare cu instrumentele financiare.

Tot în contextul Global Money Week, preşedintele CNPF, Dumitru Budianschi, a participat la emisiunea „Reinvent Moldova” de la Rlive.md, unde a abordat teme cruciale precum protecţia consumatorilor, rolul CNPF în stabilitatea şi dezvoltarea pieţei financiare, importanţa educaţiei financiare, despre crowdfunding, fondurile de pensii facultative, precum şi provocările şi oportunităţile actuale ale pieţei financiare.

Deoarece educaţia financiară este extrem de importantă în rândul tinerilor, CNPF a organizat sesiuni interactive în zona de nord a ţării. Aproximativ 100 de elevi de la Liceul Teoretic Orizont, filiala Bălţi, şi Instituţia Publică Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, mun. Bălţi, au beneficiat de informaţii esenţiale privind: gestionarea conturilor de plăţi, înţelegerea creditelor şi depozitelor, precum şi importanţa contractelor de asigurare.

Tot în municipiul Bălţi, CNPF în parteneriat cu UN Women Moldova, au organizat un atelier de informare pentru publicul larg, destinat siguranţei financiare. În cadrul atelierului, cei aproximativ 60 participanţii au fost familiarizaţi cu drepturile utilizatorilor de produse financiare, modalităţile sigure de alegere a creditelor, conturilor de economii sau asigurărilor şi paşii de urmat în cazul problemelor cu instituţiile financiare.

Prin aceste activităţi, CNPF îşi reafirmă angajamentul de a promova educaţia financiară în rândul populaţiei Republicii Moldova, contribuind astfel la o mai bună înţelegere a instrumentelor financiare şi la luarea unor decizii financiare informate şi responsabile.

Direcţia generală comunicare şi educaţie financiară a CNPF

Numarul ziarului: 
Nr.13 (1090) din 2 aprilie 2025