Chişinăul a fost inclus în TOP-10 cele mai atractive oraşe pentru turism din ţările CSI

Chişinăul a fost inclus în TOP-10 cele mai atractive oraşe din ţările CSI pentru activităţi de turism şi excursii, arată portalul turistic din Rusia TurStat. Printre cele mai populare se numără oraşele Minsk, Astana, Erevan, Bacu. Clasamentul a fost elaborat în baza analizei popularităţii destinaţiilor turistice în perioada de toamnă a acestui an, informează MOLDPRES.

Turiştii vizitează oraşele CSI toamna, de regulă, în timpul zilelor de odihnă, iar excursioniştii preferă tururi de o săptămână şi mai mult. Portalul menţionează că o atracţie pentru străini este Ziua Vinului, care în Republica Moldova s-a desfăşurat pe 5-6 octombrie. Turiştii cheltuiesc pentru călătorii în oraşele şi ţările CSI între 40 şi 100 de dolari SUA zilnic pentru cazare şi alimentaţie.

Turismul devine o industrie care joacă un rol în creştere în economia moldovenească, deşi este un domeniu departe de a fi utilizat la potenţialul său maxim.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, doar în anul 2018, R. Moldova a fost vizitată de 4,3 milioane de cetăţeni străini, ceea ce constituie o creştere de 11,7 la sută faţă de anul precedent. În structurile de primire turistică au fost cazaţi, în primele şase luni ale anului 2019, peste 156,4 mii de turişti, dintre care 78,9 mii de turişti străini. Ponderi mai însemnate în numărul total de turişti nerezidenţi, cazaţi în structurile de primire turistică colective, le-au revenit turiştilor din România (27,0%), Ucraina (11,9%), Federaţia Rusă (7,9%), Statele Unite ale Americii (6,1%), Germania (4,6%), Italia (4,5%).

De asemenea, în prima jumătate a acestui an, agenţiile de turism şi tur-operatorii au acordat servicii turistice la 151,6 mii de turişti şi excursionişti, cu 12,2 la sută mai mult decât în perioada corespunzătoare din anul 2018.

În luna mai 2019, Republica Moldova a fost aleasă, în premieră, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei ONU pentru Europa în cadrul organelor statutare ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT), în cadrul celei de-a 64-a reuniuni a Comisiei pentru Europa a OMT.

De asemenea, Republica Moldova a fost aleasă şi în calitate de membru în două Comitete de lucru ale OMT – Comitetul statistică contul satelit în turism şi Comitetul turism şi competitivitate.

Numarul ziarului: 
Nr.40 (813) din 9 octombrie 2019