Cât e de uşor să faci afaceri în Republica Moldova?

Republica Moldova a urcat opt poziţii, până pe locul 44 din 190 de ţări, incluse în clasamentul Grupului Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, după o evoluţie la fel de impresionantă în ultimii doi ani precedenţi.

Urcăm rapid în topurile internaţionale privind mediul de afaceri. Antreprenorii se plâng însă că este foarte greu să dezvolţi o afacere în Republica Moldova. Multe firme se află în prag de faliment. Creditele rămân scumpe, în pofida reducerii impresionante a ratei de bază a BNM. Antreprenorii iau tot mai puţine credite pentru dezvoltare. Datele Camerei Înregistrării de Stat arată o scădere la capitolul întreprinderi noi înregistrate, în schimb numărul întreprinderilor radiate, din cauza că au intrat în insolvenţă sau alte motive, s-a majorat considerabil în opt luni ale anului, în special în regiuni unde accesul la finanţare este mai dificil, iar mediul de afaceri mai ostil.

Este adevărat că în clasamente arătăm bine. Chiar foarte bine. Grupul Băncii Mondiale a făcut public, în săptămâna trecută, raportul “Doing Business 2017” şi clasamentul privind mediul de afaceri din lume. Republica Moldova se află pe locul 44 în lume şi 11 în Europa.

Potrivit rapoartelor anterioare, Republica Moldova a urcat de pe locul 82 în anul 2013 pe 63 în 2014 şi, respectiv, pe 52 în anul trecut. Reducerea costurilor iniţierii afacerilor, simplificarea procesului de racordare la reţelele de energie electrică, eliminarea obligaţiei de a prezenta informaţia privind taxele sociale pe suport de hârtie, executarea mai facilă a contractelor au condus la îmbunătăţirea mediului de afaceri, constată autorii raportului Băncii Mondiale. Republica Moldova face parte din ţările care au efectuat patru reforme majore în anul ce s-a scurs.

Şi vecinii ţării noastre în top au devenit alte ţări decât cele din Africa, pe care le regăsim în alte topuri. În clasamentul Băncii Mondiale, Republica Moldova se situează imediat după Ungaria, Belgia şi Croaţia şi devansează ţări ca Cipru, Serbia, Italia. Dintre ţările ex-sovietice, cea mai bună poziţie a ocupat-o Estonia (locul 12), urmată de Letonia (14). Georgia (16), Lituania (21), Kazahstan (35), care, de asemenea, au urcat câteva locuri în clasamentul din acest an. România este plasată pe locul 36, iar Ucraina ocupă poziţia 80.

Cea mai bună poziţie (21), Republica Moldova o ocupă la capitolul “înregistrarea proprietăţii” şi, respectiv, poziţia 32 în ceea ce priveşte creditarea afacerilor. Cele mai proaste note continuăm să le avem la capitolul “eliberarea permiselor de construcţie”, unde ne clasăm pe poziţia 165.

În anii 2005-2015 Republica Moldova a efectuat 26 de reforme ce au condus la îmbunătăţirea mediului de afaceri, iar procentul de puncte acumulate a crescut de la 54,5 în 2005 la 66,6 în 2014 şi, respectiv, 72,75 potrivit ultimului raport, la un punctaj maxim ce poate fi atins de 100.

Raportul anual “Doing Business” al Grupului Băncii Mondiale analizează reglementările aplicate afacerilor într-o economie, inclusiv privind lansarea afacerii, obţinerea unui credit, comerţul transfrontalier, plata impozitelor, precum şi insolvabilitatea. Clasamentul agregat al mediului de afaceri se bazează pe scorurile pentru 11 domenii şi include 190 de ţări.

Cel mai atractiv stat pentru a face afaceri, potrivit raportului Doing Business, este Noua Zeelandă care a întrecut Singapore, clasat în ediţia raportului din anul 2017 pe locul doi. Cea de-a treia ţară cu cel mai potrivit climat pentru afaceri este Danemarca. În clasament urmează ţări precum Coreea, Norvegia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Suedia, Macedonia şi regiunea Taiwan, China.

Tot mai puţine credite

La 30 septembrie 2016, portofoliul de credite brut a constituit 50 la sută în totalul activelor sau 36,3 miliarde lei, micşorându-se pe parcursul a nouă luni ale anului 2016 cu 4,8 la sută, arată date ale Băncii Naţionale. De asemenea, s-a redus şi volumul total al creditelor noi acordate cu 12,3 la sută faţă de perioada similară a anului precedent. Micşorarea este cauzată de situaţia economică din ţară, de lipsa cererii la credite, precum şi de rata medie a dobânzii înaltă la credite. Astfel, băncile au majorat investiţiile în valori mobiliare (certificatele Băncii Naţionale şi valorile mobiliare de stat) de două ori, constituind 13,9 la sută din totalul activelor.

Pe de altă parte, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase şi compromise) în totalul creditelor a crescut cu 5,8 puncte procentuale faţă de finele anului precedent, constituind pe sector 15,8 la sută la sfârşitul lunii septembrie.

Tot mai puţine firme înregistrate

În opt luni ale anului curent au fost înregistrate 3787 de noi întreprinderi, faţă de 3975 în aceeaşi perioadă a anului precedent, arată date ale Camerei Înregistrării de Stat.

Pe de altă parte, numărul firmelor radiate a avut o evoluţie inversă, numărul afacerilor închise a crescut de la 2358 la 2850. Numărul întreprinderilor radiate în regiuni a crescut cu peste 400.

Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.43 (664) din 2 noiembrie 2016