Când şi cum vor fi modificate preţurile la carburanţi?

Preţurile la benzină şi motorină rămân îngheţate. Se scurge deja a şaptea săptămână în care pe panourile staţiilor PECO nu apare nici o schimbare.

Au rămas ceva mai mult de două săptămâni în care, potrivit modificărilor la legislaţie, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să aprobe modificările şi completările la Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, aprobată la 31 martie 2016.

Procedura de avizare şi consultare iniţială a proiectului a fost lansată de ANRE pe 7 august. Autoritatea de reglementare a anunţat atunci că, „reieşind din faptul că termenul de modificare a metodologiei constituie trei luni” din momentul publicării la 3 august 2018 a modificărilor la Legea privind piaţa produselor petroliere, a fost prelungită valabilitatea preţurilor plafon de comercializare cu amănuntul a benzinei la nivel de 19,01 lei per litru şi 16,89 lei per litru pentru motorină.

Aceste preţuri plafon vor fi valabile pentru întreaga perioadă până la modificarea metodologiei şi, respectiv, stabilirea preţurilor plafon noi, mai preciza Agenţia.

Părţile interesate au fost invitate să prezinte obiecţiile şi propunerile pe marginea Proiectului până la data de 24 august 2018. Deşi, la 3 noiembrie expiră termenul de trei luni, ANRE nu a stabilit încă consultări în şedinţă publică şi data aprobării modificărilor la metodologie.

Ce a propus ANRE?

Nimic nou, în cazul preţurilor la benzină şi motorină. Noile modificări la Legea privind piaţa produselor petroliere prevăd „extinderea perioadei pentru stabilirea de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a preţurilor plafon, de la 2 săptămâni la 3 luni şi statuează dreptul Agenţiei de a ajusta preţurile plafon pe parcursul acestor trei luni doar în cazul devierilor mai mari de 10 la sută a cotaţiilor medii Platts raportate la cursul mediu valutar al BNM”.

Formula va rămâne aceeaşi. Preţul actual s-a format astfel: 8,83 lei/litru preţul conform cotaţiilor PLATS, 3,76 lei/litru cota accizei, 3,25 lei/litru marja comercială specifică şi 3,17 lei/litru TVA.

Potrivit proiectului, ANRE propune ca Metodologia să fie completată cu un nou punct: Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică este în drept să ajusteze preţul plafon pe parcursul perioadei de 3 luni în cazul devierilor mai mari de 10% a cotaţii­lor Platts care duc la diminuarea preţurilor plafon, iar în cazul devierilor mai mari de 10% a cotaţiilor Platts care duc la majorarea preţurilor plafon, Agenţia este în drept să ajusteze preţurile plafon la solicitarea vânzătorilor cu amănuntul a produselor petroliere principale”.

În Analiza preliminară a impactului de reglementare, ANRE menţionează că nivelul de interes public faţă de modificările privind formarea preţurilor la carburanţi „este mediu”, deoarece „modificarea şi completarea Metodologiei formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere în partea ce ţine de produsele petroliere principale se referă doar la extinderea perioadei de stabilire a preţului”.

Ce se va întâmpla cu preţurile la gazul lichefiat?

În cazul gazului lichefiat, se revine preponderent la modul de formare şi aplicare a preţurilor de comercializare cu ridicata şi cu amănuntul prevăzut în Metodologia calculării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere, aprobată prin Hotărârea Consiliului de administraţie al ANRE din 5 octombrie 2007.

Preţurile de comercializare atât cu ridicata, cât şi cu amănuntul a gazului lichefiat se calculează de către fiecare agent economic în parte, în strictă conformitate cu prevederile Metodologiei, cu anexele prestabilite, se aprobă de conducerea întreprinderii, se publică pe paginile web ale acestora şi se afişează pe panourile informative la intrarea pe teritoriul staţiilor de alimentare.

Iată doar unele din modificările şi completările ce se propun a fi operate în metodologie şi care vor fi luate în calcul la stabilirea preţurilor:

– Volumele de gaz lichefiat prognozat pentru anul de gestiune a fi comercializate cu ridicata şi cu amănuntul inclus în calculul preţului la gaze lichefiate să fie calculate în baza volumului importat, comercializat în anul precedent, iar în cazul companiilor noi, în baza planului de afaceri. Volumul prognozat nu poate varia mai mult de 10 la sută din volumul real înregistrat.

– În cazul micşorării costului mediu ponderat de procurare a gazului lichefiat cu 500 lei/tona sau 0,30 lei/litru, întreprinderile care practică activitate de import şi comercia­lizare cu ridicata şi/sau activitate de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat sunt obligate să recalculeze preţurile de comercializare şi să prezinte Agenţiei calculul modificat al preţului pentru comercializarea cu ridicata şi/sau cu amănuntul a gazului lichefiat.

– Preţurile de comercializare a gazului lichefiat aprobate reprezintă preţuri plafon şi pot fi modificate doar odată cu procurarea altor partide de gaz lichefiat, la un preţ care duce la schimbarea costului mediu ponderat de procurare faţă de cel determinat la stabilirea preţului precedent, modificarea cursului de schimb al monedei naţionale (în caz când procurările se efectuează în valută străină) şi alţi factori obiectivi, care pot influenţa nivelul preţului.

În Analiza preliminară a impactului noi­lor modificări şi completări privind gazul lichefiat se menţionează că schimbările “se atribuie unor grupuri distincte de vânzători angro şi/sau cu amănuntul ai gazelor lichefiate precum şi asupra unor grupuri sociale restrânse de consumatori ai acestui produs petrolier, care nu reprezintă majoritatea societăţii şi anume, conform statisticii, din totalul produselor petroliere importate, gazul lichefiat constituie aproximativ 9%”.

“Ar putea fi afectată neesenţial o parte mai mare a societăţii sau a unor sectoare economice deoarece Proiectul nu instituie mecanisme noi pe piaţa produselor petroliere fiind doar perfecţionate mecanismele implementate anterior”, mai constată ANRE.

Între timp, gazul lichefiat se scumpeşte

Mai multe staţii de alimentare cu carburanţi (PECO) au afişat la începutul săptămânii trecute preţuri mai mari la gazul petrolier lichefiat, iar scumpirile sunt vizibile, scrie mold-street.com.

Scumpirile sunt între 30 şi 40 de bani, adică cu aproximativ 3%, iar preţul unui litru de gaz lichefiat a trecut de 11 lei şi a ajuns la 11,15 lei. În ultimele două luni preţul gazului lichefiat la benzinăriile din Moldova a crescut cu aproximativ 9 la sută.

Creşterea preţului la GPL are loc în condiţiile în care la bursele internaţionale se scumpeşte petrolul şi derivatele sale. Astfel, în ultima lună petrolul s-a scumpit cu peste 10% şi se menţine la un nivel mai mare de 85 de dolari pentru un baril.

Expert: Creşterea record a preţului la petrolul Brent poate duce la scumpirea carburanţilor

Preţul la petrol pe piaţa europeană a atins la sfârşitul lunii septembrie cel mai înalt nivel din ultimii patru ani, 81,92 de dolari SUA pentru un baril. Totodată, în septembrie a avut loc şi o uşoară depreciere a leului moldovenesc faţă de dolar, de la 16,6 lei pentru un dolar în luna august la 16,8 lei pentru un dolar în luna septembrie. Aceste două procese ar putea duce la scumpirea carburanţilor în Republica Moldova, este de părere economistul Veaceslav Ioniţă.

Potrivit expertului, scumpirea petrolului recalculat în lei moldoveneşti cu minim 10 la sută va „exercita presiune asupra preţului la benzină, care va avea tendinţa de scumpire cu 3-4% sau 50-70 bani/litru”.

Iar dacă tendinţa de scumpire a petrolului se va menţine, concomitent cu o uşoară depreciere a leului moldovenesc faţă de dolar, atunci există riscul să avem şi o majorare de preţ la gazele naturale importate, ceea ce va duce la o posibilă majorare a tarifelor pentru consumatorii finali, mai notează pe blogul său Ioniţă.

Vlad Bercu

Numarul ziarului: 
Nr.40 (764) din 17 octombrie 2018