BNM şi CNPF cu suportul Fondului pentru Buna Guvernare al Guvernului Marii Britanii şi-au unit eforturile în educaţia financiară a populaţiei

Vreţi să ştiţi ce este un credit şi cum să vă protejaţi de supraîndatorare, să înţelegeţi cum funcţionează sistemul financiar din Republica Moldova şi să aflaţi cum să vă majoraţi veniturile prin propriile investiţii? La aceste, dar şi la alte întrebări veţi afla răspunsurile din seria de materiale informative lansate de Banca Naţională a Moldovei (BNM), împreună cu Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF).

„Educaţia financiară este imperativă, deoarece produsele financiare evoluează mai repede decât cunoştinţele şi abilităţile oamenilor”, remarcă guvernatorul BNM, Octavian Armaşu. Şefului băncii centrale subliniază „conştientizarea riscurilor pe care le implică fiecare produs financiar este cel mai puternic instrument pe care îl putem pune la dispoziţie populaţiei pentru a preveni situaţiile de criză financiară. Atunci când luăm un împrumut, trebuie să înţelegem riscurile legate de acesta şi să estimăm obiectiv capacitatea noastră de a-l rambursa”.

La rândul său, Valeriu Chiţan, preşedintele CNPF, menţionează „semnificaţia educaţiei financiare devine din an în an tot mai evidentă, mai cu seamă, în contextul evoluţiei social-economice şi provocărilor caracteristice ţărilor în tranziţie. În această ordine de idei, pentru a susţine imperativul responsabilizării consumatorilor şi a spori încrederea acestora în produsele şi serviciile financiare, este necesară implicarea autorităţilor întru realizarea activităţilor de informare şi educare financiară, ca parte componentă a reformelor de reglementare şi supraveghere”.

În ultimii 3 ani, volumul creditelor acordate persoanelor fizice de către bănci a crescut cu 7,5 miliarde lei, iar numărul cardurilor bancare în circulaţie – cu peste 450 de mii.

De cealaltă parte, sectorul de creditare nebancară a înregistrat în aceeaşi perioadă o creştere a numărului beneficiarilor de împrumuturi de aproape 360 mii, ceea ce înseamnă că timp de trei ani consecutiv, organizaţiile de creditare nebancară au acordat, cel puţin, un credit nou în fiecare minut de lucru. Aceste evoluţii indică o creştere rapidă a utilizării produselor financiare de către populaţie. De aceea este nevoie de un nivel mai înalt de cunoştinţe financiare, pentru a preveni eventuale riscuri, inclusiv cel de supraîndatorare.

Astfel, notele analitice vor reflecta cele mai importante concepte şi produse financiare cum sunt inflaţia, dobânda anuală efectivă, creditul de consum, leasing-ul financiar, asigurarea etc. Materialele vor fi difuzate în următoarele două luni şi vor fi disponibile pe paginile web ale organizatorilor: www.bnm.md, www.cnpf.md şi www.expert-grup.org. În acelaşi timp, campania va putea fi urmărită pe profilul de Facebook al proiectului „Învaţă! Dă sens banilor” https://www.facebook.com/dasensbanilor/, precum şi pe alte platforme de socia­lizare. Totodată, vor fi desfăşurate concursuri la subiectele abordate, iar câştigătorii vor fi premiaţi.

Prima notă analitică, din seria lansată luni, 20 ianuarie 2020, se referă la sistemul financiar şi poate fi accesată pe site-urile menţionate. Publicarea materialelor analitice este o continuare a proiectului de educaţie financiară „Învaţă! Dă sens banilor”.

Numarul ziarului: 
Nr.02 (826) din 22 ianuarie 2020