BNM a reevaluat prognoza inflaţiei...

În primul trimestru al anului 2014, inflaţia s-a majorat cu 0,5 p. p. faţă de trimestrul precedent, atingând 5,4% şi nu a depăşit nivelul admis de 5% +- 1,5%, se arată în raportul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) privind inflaţia din 2014.

Potrivit agenţiei INFOTAG, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a spus luni, la prezentarea raportului, că “creşterea inflaţiei se datorează preţurilor la combustibil, deprecierii valutei naţionale şi altor factori”.
Potrivit spuselor sale, BNM a reevaluat spre reducere prognoza inflaţiei anuale pentru 2014 de la 5,4% la 5,2% şi pentru 2015 – de la 4,8% la 4,3%. BNM, pentru prima dată, anticipează micşorarea preţurilor, până acum de trei ori consecutiv prognozele inflaţiei se reevaluau spre majorare.
Drăguţanu a menţio­nat că din trimestrul doi al anului 2015 este posibilă majorarea influenţei preţurilor reglabile asupra inflaţiei, iar preţurile la combustibil şi pe viitor vor păstra o influenţă nesemnificativă asupra majorării nivelului general al preţurilor.
“Principalele riscuri deflaţioniste sunt legate de încetinirea activităţii economice a principalilor parteneri comerciali, precum şi de posibila înăsprire a condiţiilor de migrare şi comerţ extern cu Rusia”, a spus Drăguţanu.
INFOTAG precizează: Iniţial, BNM a prognozat, pentru 2014 şi 2015, o inflaţie de 4,7% şi, respectiv, 4,75%. Însă, deja în februarie a reevaluat-o la 5,4% şi 4,8%, exprimându-şi speranţa că “se va reuşi şi pe viitor evitarea salturilor bruşte şi menţinerea inflaţiei în limitele prognozate”.

... şi a confirmat legalitatea vânzării acţiunilor Banca de Economii

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a confirmat că a autorizat vânzarea acţiunilor Banca de Economii şi că procedura a fost legală.

Potrivit agenţiei INFOTAG, guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că “în cazul Băncii de Economii, compania Veb Capital a depus în februarie cererea de procurare a 24,9% de acţiuni”.
Drăguţanu a menţionat că “toate procedurile au fost efectuate conform legii şi cumpărătorul, obţinând permisiunea pentru procurare, a cumpărat în aprilie circa 25% de acţiuni”.
“Până atunci BNM a desfăşurat un şir de întrevederi informale şi negocieri, astfel, pentru autorităţile Moldovei vânzarea acţiunilor nu a devenit o noutate”, a spus guvernatorul BNM.
Fiind întrebat de jurnalişti dacă s-a modificat substanţial componenţa proprietarilor acţiunilor băncii, Drăguţanu a spus că “structura acţionarilor practic nu s-a schimbat”.

Numarul ziarului: 
Nr.17 (537) din 7 mai 2014