BNM a readus Banca de Economii în gestionarea statului

Statul a preluat controlul Băncii de Economii (BEM), a declarat în cadrul unui briefing Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguţanu.

Potrivit agenţiei “INFOTAG”, el a spus că statul a preluat controlul în baza deciziei Curţii Supreme de Justiţie din 27 noiembrie. Anume din această cauză regulatorul a introdus gestionarea externă a BEM, înlăturând temporar de la îndeplinirea obligaţiunilor organele de conducere ale băncii – Consiliul de Administraţie şi conducerea.
Drăguţanu a spus că, în legătură cu campania electorală din ţară, BNM nu a făcut declaraţii în care ar fi explicat acţiunile şi poziţia sa. Banca încă pe 28 noiembrie a decis că o va face după alegeri, pe 1 decembrie, pentru a evita speculaţiile inutile în acest sens.
“Declar cu toată responsabilitatea că BEM funcţionează în regim obişnuit”, a subliniat Guvernatorul BNM.
El a indicat că Guvernul, care controlează situaţia din cadrul Băncii de Economii, şi Banca Naţională vor clarifica toate circumstanţele care să arate cum BEM s-a dezvoltat în ultimul an, când cota statului s-a redus de la 56,13% acţiuni la 33,38%.
Guvernatorul BNM a mai spus că regulatorul verifică şi Banca Socială, luând în considerare faptul că în ultimul timp aceste două bănci erau în legătură directă în ceea ce priveşte tranzacţiile interbancare şi creditele. Drăguţanu a spus că în privinţa Băncii Sociale a fost introdusă administrarea specială. Potrivit spuselor sale, această bancă, ca şi BEM, funcţionează normal, nu întâmpină dificultăţi în ceea ce priveşte suficienţa capitalului.
Guvernatorul BNM a promis că după verificări regulatorul va informa presa despre situaţia reală a acestor instituţii financiare care, potrivit lui, “sunt suficient sprijinite de BNM”.
Dorin Drăguţanu s-a adresat reprezentanţilor mass-media cu rugămintea ca, în articolele despre situaţia din bănci, jurnaliştii să demonstreze atenţie maximă şi responsabilitate, având în vedere fapul că datele false sau speculative pot provoca o criză în sistemul bancar.
Guvernatorul BNM a atras atenţia şi asupra faptului că după alegerile parlamentare, când vor fi purtate negocieri de creare a Coaliţiei de guvernare, informaţia falsă sau speculativă, de asemenea, poate complica artificial acest proces.

INFOTAG

Numarul ziarului: 
Nr.46 (566) din 3 decembrie 2014