BNM a menținut neschimbată rata de bază aplicată în cadrul principalelor operațiuni de politică monetară pe termen scurt la 6 la sută pe an.

Decizia a fost luată de Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 19 septembrie 2023. Totodată, au fost meținute ratele de dobândă: la creditele overnight, la nivelul de 8,00 la sută anual; la depozitele overnight, la nivelul de 4,00 la sută anual.

De asemenea, s-a menținut norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34,0 la sută din baza de calcul și norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45,0 la sută din baza de calcul.

Potrivit BNM, decizia de politică monetară a fost luată în scopul stimulării consumului și echilibrării economiei naționale, mai ales că noile informații macroeconomice confirmă validitatea ultimei prognoze a BNM, inclusiv tendința de scădere a inflației. Banca Națională subliniază că temperarea prețurilor de consum, tendința descendentă preconizată, precum și reducerea în continuare a ratelor dobânzilor vor susține economia.

"Acest cadru creează premise pentru ca Banca Națională a Moldovei să reducă în continuare rata de bază la următoarea ședință de politică monetară. Totuși, decizia va depinde de evoluția situației din economia mondială, precum și de situația din țară: volumul asistenței financiare de stat pentru sezonul rece, dinamica tarifelor la gazele naturale, energia electrică și termică, dinamica ratelor dobânzilor, precum și volumul creditelor emise. Totodată, se va ține cont și de deciziile cu privire la rectificarea bugetului de stat pentru anul 2023 și elaborarea ghidurilor pentru anul 2024", precizează BNM. Aceștia au subliniat că Banca Națională va continua să monitorizeze situația macroeconomică internă și externă și, în caz de necesitate, va lua măsuri dure pentru a readuce inflația la valoarea țintă și a o menține.

În plus, decizia BNM, însoțită de măsurile luate de alte autorități, va contribui la dezvoltarea și creșterea economică. Următoarea ședință de politică monetară a BNM va avea loc la 7 noiembrie, conform calendarului. După cum a relatat anterior InfoMarket, la ultima ședință de politică monetară din 9 august, BNM a menținut, de asemenea, neschimbată rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la 6% pe an.

La ședința precedentă, din 20 iunie, Banca Națională a redus rata de bază, aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, cu 4 p.p. - de la 10% la 6% pe an. Pe 11 mai, Banca Națională a redus-o tot cu 4 p.p. - de la 14% la 10% pe an, la 20 martie - de la 17% la 14% pe an, la 7 februarie - de la 20% la 17% pe an. Este de remarcat că anterior BNM a redus rata de bază, aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, doar la 5 decembrie 2022, reducând-o cu 1,5 p.p. - de la 21,5% la 20% pe an. Înainte de aceasta, ea nu mai fusese redusă timp de 2 ani, din 6 noiembrie 2020, când a fost redusă de la 2,75% - la 2,65% pe an. De atunci, până la 5 decembrie 2022, nu a făcut decât să crească, ajungând la 21,5% în august 2022.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.37 (1012) din 20 septembrie 2023