BNM a majorată rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1 punct procentual

Decizia a fost luată de Comitetul Executiv al Banca Naţională a Moldovei în seara zilei de 30 iulie în cadrul şedinţei privind politica monetară, luând măsuri anti-inflaţioniste. Potrivit Băncii Naţionale, în special, a crescut rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1 punct procentual – de la 2,65% la 3,65% anual, totodată, se vor mări cu 1 punct procentual ratele de dobândă la creditele şi la depozitele overnight – de la 5,15% la 6,15% şi, respectiv, de la 0,15% la 1,15%. În acelaşi timp, Banca Centrală nu a modificat rata rezervelor obligatorii din fondurile atrase în lei moldoveneşti şi în monedă neconvertibilă, precum şi rata rezervelor obligatorii din fondurile atrase în monedă liber convertibilă, lăsându-le la acelaşi nivel, 26% şi, respectiv, 30% din bazele calculate.

La aceeaşi şedinşţ, Comitetul Executiv al BNM a aprobat Raportul asupra inflaţiei nr. 3, care va fi publicat săptămâna viitoare. Potrivit Băncii Centrale, prognoza actualizată a indicat riscul ieşirii inflaţiei peste limita superioară a intervalului de variaţie al ţintei în contextul proinflaţionist al mediului extern pronunţat care este marcat de recuperarea mai rapidă decât s-a anticipat a economiei mondiale şi a principalilor parteneri de comerţ extern ai Moldovei, alături de persistenţa cotaţiilor înalte la petrol, materii prime şi produse alimentare.

În acelaşi timp, presiunile inflaţioniste sunt susţinute şi de cererea agregată internă, care este alimentată de recuperarea consumului populaţiei pe fundalul creşterii salarizării în economie, a volumului creditelor noi acordate şi a transferurilor de mijloace băneşti în favoarea persoanelor fizice. Potrivit datelor operative pentru aprilie-mai curent se conturează o recuperare a activităţii economice la nivelul de până la pandemie.

În comparaţie cu luna mai 2019 se atestă o sporire a producţiei industriale (+4,4%), a cifrei de afaceri la întreprinderile cu activitate principală de comerţ cu amănuntul (+24,3%) şi a cifrei de afaceri cu servicii prestate populaţiei (+40,6%), precum şi a importului de bunuri şi servicii (+13,3%). Potrivit BNM, procesul inflaţionist va fi persistent şi nu va avea un caracter temporar. În aceste condiţii, este imperioasă conlucrarea autorităţilor pentru a sincroniza politicile macroeconomice, în special, politica fiscală şi cea monetară.

Următoarea şedinţă de promovare a politicii monetare se va desfăşura la 3 septembrie 2021. Este de menţionat că ultima dată când Banca Naţională a modificat rata de bază aplicată principalelor operaţiuni pe termen scurt de politică monetară a fost pe 6 noiembrie 2020, când a fost redusă cu 0,1 puncte procentuale - de la 2,75% la 2,65% şi apoi a atins nivelul minim record.

În acelaşi timp, Banca Naţională a scăzut şi cu 0,1 puncte procentuale ratele dobânzii la creditele şi depozitele overnight: la credite - de la 5,25% la 5,15%, iar la depozite - de la 0,25% la 0,15%. În general, BNM în 2020 a redus treptat rata de bază aplicată principalelor operaţiuni pe termen scurt de politică monetară de la 5,5% la 2,65% pe an, rata dobânzii la creditele overnight a fost redusă de la 8,5% la 5,15%, iar pentru depozitele overnight - de la 2,5% - la 0,15%. În special, rata de bază aplicată la principalele operaţiuni pe termen scurt de politică monetară, la 4 martie a acestui an, a fost redusă cu 1 punct procentual - de la 5,5% la 4,5% pe an, pe 20 martie - cu 1,25 puncte procentuale - de la 4,5% la 3,25% pe an, pe 6 august - cu 0,25 puncte procentuale - de la 3,25% la 3% pe an, pe 9 septembrie - cu încă 0,25 puncte procentuale. - de la 3% - la 2,75% pe an, iar la 6 noiembrie - cu 0,1 puncte procentuale - de la 2,75% - la 2,65% pe an.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.29 (903) din 28 iulie 2021