BNM: Locuinţele s-au scumpit cu 4,2%

Preţul locuinţelor continuă să crească. Datele Băncii Naţionale a Moldovei relevă că la finele trimestrului I 2021, preţul de ofertă la bunurile imobile rezidenţiale din mun. Chişinău a continuat tendinţa de creştere, stabilită începând cu trimestrul I 2020. Indicele RPPI (Indicele preţului imobilului rezidenţial), la situaţia de raportare, a înregistrat valoarea de 118,9 la sută, fiind în creştere cu 4,2 la sută faţă de trimestrul IV 2020 şi cu 17,8 la sută faţă de trimestrul I 2020.

Indicele RPPI aferent preţului de ofertă la bunurile imobile prezentate pe piaţa primară a înregistrat valoarea de 122,3 la sută, fiind în creştere cu 3,8 la sută faţă de trimestrul IV 2020 şi cu 19,2 la sută faţă de trimestrul I 2020.

Indicele RPPI aferent preţului de ofertă la bunurile imobile din cadrul pieţei secundare a înregistrat valoarea de 116,5 la sută, fiind în creştere cu 2,2 la sută faţă de trimestrul IV 2020 şi cu 16,7 la sută faţă de trimestrul I 2020.

Preţurile la locuinţe sunt în creştere după trei luni de stagnare. Datele Bursei Lara arată că cea mai semnificativă creştere a fost înregistrată pe segmentul apartamentelor vechi din capitală, care s-au scumpit în luna mai 2021 în medie cu 6 euro pentru un metru pătrat, ajungând la un preţ mediu de 526 euro, iar de la începutul acestui an – cu circa 3%.

Locuinţele noi, cele mai căutate

Apartamentele de pe piaţa secundară în sectorul central al municipiului ajung să coste 673 de euro pentru un metru pătrat, în sectorul Botanica – 638 euro, în timp ce în cartierul Otovasca – 500 euro pentru un metru pătrat, în cazul garsonierelor, iar la apartamentele cu patru camere – 368 de euro.

Spaţiul locativ în blocurile noi (aşa zisa variantă albă) s-a scumpit cu cinci euro pentru un metru pătrat în luna mai, iar de la începutul acestui an – cu 21 euro sau cu 3,3%.

În consecinţă, un metru pătrat de spaţiu locativ în sectorul Centru al Chişinăului a ajuns să coste 908 euro, dublu faţă de costul mediu în sectoarele Otovasca sau Aeroport.

În sectorul Râşcani preţul mediu este de 755 euro, în cartierul Botanica – 677 euro, în cartierul Buiucani – 655 euro, iar în cartierul Ciocana nouă – 592 euro pentru un metru pătrat.

Companiile imobiliare susţin că cele mai căutate apartamente sunt cele în blocurile noi. Preponderent sunt achiziţionate de familiile tinere sau de cei care muncesc în străinătate în scop de investiţie pentru a fi date ulterior în chirie.

Conform Biroului Naţional de Statistică, în primul trimestru al anului 2021 au fost date în exploatare 1526 apartamente, într-o uşoară creştere faţă de 2020, când a fost înregistrată o scădere considerabilă a numărului de apartamente noi date în exploatare. În ultimii 5 ani în Moldova anual se dau în exploatare în medie 6 mii de apartamente, ceea ce este aproape de două ori mai mult decât în perioada precedentă, când anual se dădeau în exploatare câte 3,5 mii apartamente.

“În anul 2020, din cauza crizei au fost date în exploatare 5,179 apartamente, ceea ce a fost cu 28% mai puţin decât în 2019. După cum putem observa, anul 2021 a pornit promiţător, cu o tendinţă clară de restabilire a volumului de apartamente noi date în exploatare. Peste 80% din toate apartamentele noi sunt construite în mun. Chişinău. Piaţa este extrem de concentrată într-o singură localitate din ţară. Totodată, apartamentele noi constituie 20% din totalul tranzacţiilor cu apartamente, restul revin apartamentelor de mâna a doua”, constată economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă.

Scade suprafaţa apartamentelor date în exploatare

În ultimii ani se înregistrează o tendinţă clară de micşorare a suprafeţei medii a unui apartament nou dat în exploatare. În anul 2020 suprafaţa medie a unui apartament nou era de 65 m2, ceea ce este de 2 ori mai puţin decât în anul 2003, când a fost atinsă maxima istorică de 128 m2 pentru un apartament nou.

Potrivit lui Ioniţă, acest fenomen se explică prin modificare tipologiei cumpărătorilor. Astfel, acum 20 de ani, construcţia de apartamente era la nivel de o sută de metri pătraţi pe an şi erau procurate preponderent de oameni bogaţi, proprietari de afaceri. Doar ei îşi puteau permite să procure un apartament şi preferinţele lor erau pentru locuinţe cu suprafaţă mare. În prezent, majoritatea cumpărătorilor de pe piaţa imobiliară sunt cei plecaţi la muncă peste hotare sau familiile tinere din Moldova, care au o muncă bine plătită. Ei pot să-şi permită procurarea unui apartament, dar sunt limitaţi în resurse financiare. Drept rezultat, a crescut semnificativ cererea la apartamente cu suprafaţa de până la 50 m2, fapt ce a dus la scăderea suprafeţei medii de construcţie a apartamentelor noi.

În 2021 înregistrăm o uşoară creştere a suprafeţei medii a unui apartament nou, de până la 68 m2.

Guvernul dă 9,5 miliarde de lei pentru Prima Casă

Programul Prima Casă care s-a bucurat de popularitate la lansarea acestuia, dar care şi-a redus turaţiile, este susţinut în continuare de autorităţi. Astfel, săptămâna trecută Guvernul a aprobat alocarea a 9,5 milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului pentru asigurarea continuităţii finanţării programelor de compensaţii demarate în cadrul Programului de stat „Prima Casă”.

Necesitatea de alocare suplimentară a mijloacelor financiare a apărut după ce a fost înregistrată o creştere a numărului de beneficiari, în special a familiilor cu copii, iar alocaţiile aprobate în Legea bugetului de stat pentru anul 2021 practic sunt executate.

În urma analizei cererilor de compensare aprobate pentru finanţare, doar pentru luna iunie 2021 Ministerul Finanţelor atestă o insuficienţă de cca 4 milioane de lei, ceea ce poate determina stoparea finanţării cererilor acceptate în Program şi creşterea riscului de apariţie a creditelor neperformante în cadrul Programului de stat „Prima Casă”, din cauza incapacităţii de plată a unor beneficiari.

În scopul evitării acestor riscuri, Guvernul interimar, printr-o altă decizie, a aprobat majorarea alocaţiilor pentru Programul „Prima Casă” cu încă 2 milioane de lei. Mijloacele financiare au fost identificate din contul de rezerve al unor subprograme.

Potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor, până la finele anului 2021, de programele de compensare vor beneficia 5 873 de beneficiari.

Ultimele date ale Ministerului Finanţelor arată că de la lansarea Programului de stat „Prima Casă” până în prezent au fost procurate 6183 locuinţe. Alte 6 cereri au fost acceptate şi urmează a fi semnate contractele de garanţie.

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 3,19 miliarde lei, iar valoarea totală a garanţiilor active constituie 1,59 miliarde lei. Suma compensaţiilor acordate din bugetul de stat pentru acoperirea parţială a cheltuielilor pe care le suportă beneficiarii pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul Programului de stat „Prima casă” constituie 52,3 milioane lei.

Din numărul total al beneficiarilor, 1058 persoane beneficiază de compensaţii din bugetul de stat în cadrul programului Prima Casă 2, 2571 – în cadrul programului Prima Casă 3, 890 – în cadrul programului Prima Casă 4, iar 17 – în cadrul programului Prima Casă 5.

Din cei 6183 beneficiari, 4249 sunt familii, iar 1934 sunt tineri necăsătoriţi. Vârsta medie a solicitanţilor este de 31,4 ani. Suprafaţa medie a locuinţelor procurate prin intermediul programului este de 60,51 m.p., iar valoarea medie a locuinţelor procurate este de 617,71 mii lei. Din numărul total de locuinţe procurate, 5782 sunt amplasate în zonele urbane, iar 401 – în zonele rurale. 5646 locuinţe procurate sunt apartamente, iar 537 – case de locuit individuale.

Eduard Lupu

Numarul ziarului: 
Nr.24 (898) din 23 iunie 2021