Banca Pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre va colabora în continuare cu Moldova în realizarea priorităţilor economice şi investiţionale

Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB) va colabora în continuare cu Guvernul Moldovei în realizarea priorităţilor sale în politica economică şi investiţională, a declarat preşedintele băncii, Ihsan Delikanli.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, bancherul a spus că o asemenea susţinere urmăreşte asigurarea creşterii economice.

“În prezent, BSTDB finalizează pregătirea a trei proiecte ce urmează a fi semnate cu Moldova, iar suma totală a acestora constituie aproximativ 30 mil. euro”, a spus Ihsan Delikanli, care a precizat că documentele vor fi semnate în următoarele luni.

Conferinţa de presă a ministrului Finanţelor şi preşedintelui BSTDB s-a desfăşurat în contextul adunării anuale a băncii, condusă de Octavian Armaşu în calitate de ministru al Moldovei, precum şi în contextul forumului de afaceri, care va avea loc la Chişinău pe data de 3 iulie.

Ministrul a spus că aceasta este cea de-a 19-a adunare anuală a BSTDB, la care managerii a 11 ţări fondatoare ale băncii vor aproba raportul pentru anul 2016, precum şi rezultatele financiare ale băncii.

Potrivit lui Armaşu, de când a fost constituită, BSTDB a realizat în Moldova 19 proiecte în valoare totală de circa 80 mil. euro.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, preşedintele BSTDB a spus că, în ultimul timp, banca nu este prea activă în Moldova, dar în următorii ani se va concentra pe susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii. Banca intenţionează să colaboreze în acest sens cu băncile din Moldova, prin intermediul cărora este dispusă să crediteze pe termen mediu şi pe termen lung sectorul privat al economiei moldoveneşti.

Potrivit lui Ihsan Delikanli, economia Moldovei dă dovadă de dezvoltare şi creştere, în anul 2016 aceasta constituind 4,1%, iar tendinţa va continua şi în 2017.

“Vrem să susţinem direct dezvoltarea companiilor private care activează în domeniul financiar, mai ales în asigurări, precum şi în domeniul imobiliar”, a menţionat bancherul, care a spus că, în ultimii 12 ani, BSTDB este o instituţie financiară profitabilă, cu un rating înalt în regiune.

Axându-se pe susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii din Moldova, BSTDB va contribui la atragerea investitorilor internaţionali mari pe piaţa Moldovei. În acest scop, banca, în parteneriat cu Guvernul Moldovei, Camera de Comerţ şi Industrie şi Asociaţia Businessului European, desfăşoară la Chişinău un forum de afaceri. La lucrările forumului vor participa diferite structuri financiare şi investiţionale, fapt ce va permite oamenilor de afaceri din Moldova să comunice direct (B2B) cu potenţialii investitori în economia Moldovei.