Banca Naţională a Moldovei a majorat rata de bază de refinanţare cu încă 0,85 puncte procentuale - de la 4,65% la 5,5% anual

Decizia respectivă a fost luată de Comitetul Executiv al BNM în cadrul şedinţei extraordinare privind politica monetară din 5 octombrie, cu scopul de a încetini majorarea preţurilor.

În special, Comitetul Executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a votat pentru majorarea ratei de bază aplicată la principalele operaţiuni pe termen scurt de politică monetară, de la 4,65% la 5,5%.

În acelaşi timp, coridorul tarifar a fost redus cu 0,5 puncte procentuale - de la 2,5% la 2%. Astfel, rata la depozitele overnight va fi de 3,5%, iar la creditele overnight - 7,5%. În special, rata dobânzii la creditele overnight a crescut cu 0,35 puncte procentuale - de la 7,15% la 7,5%, iar la depozitele overnight - majorată cu 1,35 puncte procentuale - de la 2,15% la 3,5%.

BNM a declarat că continuă măsurile de înăsprire graduală a politicii monetare cu scopul de a atenua presiunile inflaţioniste generate de efectele de runda a doua a creşterii preţurilor la nivel global, a costurilor de producţie şi de distribuţie, a resurselor energetice şi a produselor alimentare. Totodată, BNM a luat în considerare presiunile din partea cererii agregate interne  susţinute de  majorarea venitului populaţiei (fondului de salarizare, asistenţei sociale, remiterilor etc) şi mărirea volumului creditelor de consum şi a celor ipotecare.

BNM menţionează că, diminuarea simultană a coridorului ratelor cu majorarea ratei de bază este calibrată pentru a motiva preferinţele consumatorilor spre economisire de la consumul imediat, în contextul revigorării pronunţate a activităţii economice în primele 9 luni ale anului curent. Banca Naţională a Moldovei a declarant că va continua să monitorizeze atent evoluţiile mediului intern şi internaţional şi este pregătită să vină cu măsurile necesare în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental de asigurare a stabilităţii preţurilor.

Este de remarcat că ultima dată când Banca Naţională a Moldovei a modificat rata de bază de refinanţare a fost pe 3 septembrie curent, când a fost majorată cu 1 punct procentual - de la 3,65% la 4,65% anual. În acelaşi timp, au crescut cu 1 punct procentual ratele dobânzii la creditele overnight şi depozitele - de la 6,15% la 7,15% şi, respectiv, de la 1,15% la 2,15%. În acelaşi timp, Banca Naţională nu a modificat atunci rata rezervelor obligatorii din fondurile atrase în lei moldoveneşti şi în monedă neconvertibilă, precum şi rata rezervelor obligatorii din fondurile atrase în monedă liber convertibilă, lăsându-le la acelaşi nivel, 26% şi, respectiv, 30% din baza de calcul.

Conform graficului, următoarea şedinţă a BNM privind politica monetară urmează să aibă loc pe 29 octombrie curent.

InfoMarket

Numarul ziarului: 
Nr.38 (912) din 6 octombrie 2021