Banca Mondială şi-a anunţat disponibilitatea de a continua asistenţa CNPF în reformarea sectorului de asigurări

Misiunea de încheiere a Băncii Mondiale care a acordat asistenţă în implementarea proiectului privind reforma pieţei de asigurări din Moldova s-a aflat la Chişinău în perioada 26-27 septembrie curent.

O echipă de experţi în frunte cu Eugene Gurenko, pe parcursul a 18 luni a consiliat Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) în evaluarea pieţei de asigurări autohtone şi în elaborarea unui nou cadru normativ corespunzător rigorilor şi standardelor UE.

Reprezentanţii Băncii Mondiale au apreciat mult reuşitele CNPF în implementarea unor noi reguli în materie de reglementare şi supraveghere a companiilor de asigurări, acţionariatul şi managementul cărora urmează să se conformeze unor noi exigenţe şi norme prudenţiale privind capitalul, solvabilitatea şi rezervele tehnice.

Şeful misiunii, în mod deosebit, a ţinut să remarce progresele CNPF în elaborarea a două proiecte de legi: Legea cu privire la asigurări şi, respectiv, Legea cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule.

Conducerea CNPF şi misiunea BM au convenit, de asemenea, şi asupra unei noi agende pentru o eventuală asistenţă în 2020.

În context, preşedintele CNPF, Valeriu Chiţan, s-a pronunţat pentru continuarea eforturilor conjugate în resetarea domeniului de asigurări şi racordarea acestuia la bunele practici internaţionale.

Numarul ziarului: 
Nr.39 (812) din 2 octombrie 2019