Asigurările în ştiri (494)

“MOLDCARGO” şi BNAA au semnat un acord amiabil

Compania de asigurări “Moldcargo” şi Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) au semnat un acord amiabil, a comunicat Agenţiei “INFOTAG” preşedintele Comisiei parlamentare permanente pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă.

Conform spuselor sale, la Cartea Verde ambele părţi au acceptat să retragă toate pretenţiile una faţă de cealaltă. “Ei s-au împăcat. Am primit o scrisoare oficială în acest sens”, a declarat Ioniţă.

Solicitaţi de “INFOTAG”, reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) au relatat că în urma negocierilor dintre Biroul Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule şi “Moldcargo” părţile au convenit să înceteze conflictul şi ca asigurătorul să restituie formularele de Carte Verde neutilizate.

“În instanţa de judecată mai rămâne pe rol cererea CNPF împotriva BNAA privind acţiunile ilegale ale acestuia la emiterea deciziei de interzicere a vânzării Cărţii Verzi de către “Moldcargo”. Din câte cunoaştem, “Moldcargo” nu se va alătura CNPF în această cauză”, a spus sursa.

Vicedirectorul “Moldcargo”, Oxana Florea-Maxim, a declarat Agenţiei “INFOTAG” că “documentul a fost semnat, dar rezultatul deocamdată este lipsă. Din partea noastră, ne-am retras toate acţiunile, am scris cereri, aşteptăm decizia judecăţii. În temeiul acordului amiabil semnat, instanţa va decide în privinţa rechemării acţiunilor, dar şi BNAA trebuie să-şi recheme acţiunile”, a subliniat ea.

“INFOTAG” precizează: În anul 1997 R. Moldova a fost inclusă în sistemul internaţional de asigurare de răspundere civilă a deţinătorilor de autovehicule în faţa terţelor părţi la deplasarea peste hotare. Biroul însă şi-a început activitatea abia în anul 2001. Cinci companii au dreptul de emitere a poliţelor Cartea Verde, inclusiv “Moldasig”, “Asito”, “Grawe Garat Asigurări”, “Moldova-Astrovaz”, “Donaris Group”. BNAA a acceptat în componenţa sa şi organizaţia “Victoria-Asigurări” şi “Klassika-Asigurări”. “Moldcargo” deţine al doilea loc în sistemul Cartea Verde, având o cotă de 26%.

A fost numit un nou director al Biroului Naţional al asigurătorilor de Autovehicule

La Biroului Naţional al asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) a fost numit un nou director, Ruslan Petruşenco, în locul lui Pavel Caţer.

Caţer a deţinut această funcţie începând din iunie 2004 şi până la 17 mai 2013 când a fost demis de către consiliul administrativ al BNAA.

Ruslan Petruşenco a deţinut anterior funcţia de şef la direcţiei generale control din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.

S-a schimbat şi preşedintele Consiuliului de administraţie, care este Vitalie Bodea, directorul Companiei de Asigurări Moldasig în locul lui Eugen Şlopac, fost manager general al Companiei Internaţionale de Asigurări ASITO. Din noua componenţă a Consiuliului de administraţie a BNAA mai fac parte Fiodor Dimitrov, director general Moldova-Astrovaz, Alexandru Zgardan, preşedintele GARANŢIE Asigurări.

“MOLDASIG” optimizează afacerea, sporind rentabilitatea serviciilor

În anul 2013 Societatea de Asigurări “Moldasig” intenţionează să-şi optimizeze considerabil afacerea, sporind rentabilitatea serviciilor.

“Pentru anul curent nu ne-am trasat vreun plan la colectări, chiar dacă acestea vor fi mai mici decât în anul 2012, în schimb compania are un plan referitor la rentabilitatea produselor, ceea ce este mult mai important”, a declarat agenţiei “INFOTAG” directorul general al companiei, Vitalie Bodea.

Conform spuselor sale, optimizarea va fi realizată datorită restructurării activităţii companiei.

“Transformările vor fi destul de dureroase şi sensibile pentru colaboratori, dar în final ne vom putea concentra asupra activităţii noastre de bază: asigurările. În companie vor rămâne trei direcţii: comercializarea produselor de asigurare, subdiviziunea juridică şi cea economică. Iar toate celelalte – securitatea, reglementarea pierderilor, calcularea plăţilor – se transmit în mâinile outsorcing-ului – firmelor şi companiilor specializate”, a explicat Bodea.

Top-managerul “Moldasig” a menţionat faptul că, în final, compania va achita toate plăţile, fără excepţie, într-un termen de 10 zile reale.

“Până acum procesul plăţilor se lungea uneori pe 1,5-2 luni, şi asta nu din vina noastră. Noi suntem dispuşi să achităm plăţile pentru pierderi imediat. Transformările din cadrul companiei ne vor permite să ne ocupăm de asigurări, nu de “reparaţie” şi de tergiversarea birocratică legată de procesele de acest fel”, a subliniat Bodea.

Prognozând rezultatele activităţii pe anul 2013, conducătorul companiei a spus că “Moldasig” previzionează o creştere datorită dezvoltării regionale, atragerii şi instruirii de noi agenţi de asigurare ai societăţii.

Numarul ziarului: 
Nr.23 (494) din 19 iunie 2013