În anul curent, producătorului de cereale i se va umple sacul

Ploile din anul curent sunt ca o radieră care trece peste efectele secetei din anul trecut şi lasă în urmă foaia memoriei albă. Da, banii investiţi în toamna anului 2019 şi în primăvara anului trecut de către agricultori nu au putut fi recuperaţi, au format breşe în bugetele acestora, dar a venit o altă toamnă şi o altă primăvară în care producătorul agricol a investit iarăşi, purtând mereu cu el speranţa că anul va fi mai bun şi că va avea roadă bogată. Anul curent e plin de speranţă, pentru că lanurile de grâu sunt cum nu se mai poate de frumoase, iar prognozele schimbă de la o zi la alta cifrele.

Cele mai recente prognoze se regăsesc în ultimul raport al Consiliul Internaţional pentru Cereale (IGC) care a îmbunătăţit prognoza pentru producţia mondială de cereale, în sezonul 2020/2021, până la 2224 milioane tone. Această prognoză este cu 9 milioane tone mai mare faţă de raportul din luna februarie şi cu 2 la sută în plus faţă de producţia realizată în sezonul trecut. Chiar dacă indicele preţului la cereale şi oleaginoase (GOI) a scăzut cu 3 la sută, se spune în raport, în luna martie, preţurile medii ale produselor agricole au crescut brusc raportat la situaţia de anul trecut. Această scădere a GOI se datorează în principal preţurilor reduse din Argentina şi Brazilia.

“Cu toate că aceste prognoze sunt optimiste, se aşteaptă ca plusul de recoltă să fie absorbit în totalitate prin creşterea consumului, astfel că la finalul sezonului stocurile globale vor fi de 609 milioane tone, mai mici cu opt milioane tone faţă de stocurile de la finalul sezonului trecut. Dacă prognozele IGC se vor adeveri, acesta va fi al patrulea sezon consecutiv cu scăderi ale stocurilor globale de cereale, în special datorită “epuizării” stocurilor de porumb, cât şi a volumului mare al tranzacţiilor internaţio­nale cu grâu”.

Volumul comerţului internaţional cu cereale în acest sezon este apreciat la 416 milioane tone, în creştere cu 6 la sută faţă de sezonul precedent.

Dar aceasta nu este singura privire aruncată peste recolta de cereale din anul curent. La începutul lunii aprilie, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) estima într-un raport că „se aşteaptă ca producţia mondială de cereale în 2021 să crească pentru al treilea an consecutiv, datorită condiţiilor favorabile din unele ţări” şi şi-a modificat, respectiv, estimările privind producţia globală de grâu”.

FAO era de părere că în acest an se preconizează ca “producţia mondială de grâu să atingă un nou record – de 785 milioane de tone, în creştere cu 1,4 la sută faţă de anul trecut, determinat de o revenire accelerată în cea mai mare parte a Europei şi pe fonul estimării unei recolte record în India. Un volum de recoltă peste medie este preconizat şi pentru porumb, anume roadă record în Brazilia şi o creştere multianuală în Africa de Sud, se arată în Rezumatul FAO privind cererea şi oferta cerealelor, publicat la 8 aprilie.

„În sezonul agricol 2020-2021, consumul global de cereale se aşteaptă să ajungă la 2,777 milioane de tone şi va înregistra o creştere cu 2,4 la sută faţă de anul precedent. Acest fapt va fi determinat, în mare parte, de creşterea consumului de grâu şi orz pentru hrana animalelor în China, unde sectorul zootehnic îşi revine după ce a fost afectat de pesta porcină africană”, indică documentul.

În acelaşi timp, se prognoza că la sfârşitul anului 2021 stocurile mondiale de cereale să scadă cu 1,7 la sută în comparaţie cu nivelul lor la deschiderea sezonului, ajungând la 808 milioane de tone. În situaţia când prognozele arată creşterea nivelului de consum, raportul dintre stocurile de cereale şi consumul acestora se va diminua până la 28,4% la sută, ajungând, în sezonul 2020-2021, la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani.

De asemenea, FAO şi-a ridicat prognoza pentru comerţul mondial cu cereale în perioada 2020-2021 până la 466 milioane de tone, o creştere de 5,8 la sută faţă de anul precedent. Creşterea ar fi impulsionată de comerţul cu cereale furajere, datorită achiziţiilor de porumb, în cantităţi fără precedent, de către China. La fel, se preconizează o creştere de 6 la sută a comerţului internaţional cu orez, faţă de anul trecut, conchide un comunicat al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite.

În prima sa prognoză pentru 2021, COCERAL – asociaţia traderilor europeni de produse agro-alimentare, estimează producţia totală de cereale din statele UE-27 + Marea Britanie la 307,4 milioane tone, în creştere faţă de cele 295,7 milioane tone recoltate anul trecut.

Analiştii asociaţiei se aşteaptă ca producţia de grâu (cu excepţia grâu­lui durum) să ajungă la 143,0 milioane tone, de la 127,9 milioane tone cât s-a realizat anul trecut, în special datorită creşterii suprafeţelor şi a randamentelor estimate mai mari în Franţa, Germania, Marea Britanie şi statele balcanice, acolo unde condiţii­le meteorologice au afectat negativ culturile din 2020.

Producţia de orz estimată a se rea­liza anul acesta în statele UE-27 + Marea Britanie este de 61,5 milioane tone, în scădere faţă de 63,1 milioane tone cât s-au obţinut anul trecut. Chiar dacă în Germania şi Franţa se aşteaptă o creştere a recoltei faţă de anul trecut, aceasta nu va compensa scăderea producţiei din Spania, acolo unde condiţiile meteo au fost deosebit de favorabile anul trecut şi din Marea Britanie, unde suprafaţa semănată cu orz de primăvară ar trebui să scadă substanţial deoarece a crescut suprafaţa ocupată cu cereale de iarnă în toamna anului trecut (faţă de situaţia din 2019).

În ceea ce priveşte recolta de porumb din UE-27 + Marea Britanie, COCERAL estimează o creştere uşoară, până la 63,1 milioane tone, faţă de 62,8 milioane tone înregistrate anul trecut. Creşteri relativ importante ale viitoarei producţii de porumb se aşteaptă în ţările balcanice şi mici scăderi în alte câteva state-membre ale UE.

Producţia de rapiţă estimată a se obţine anul acesta în statele UE-27 + Marea Britanie va fi de 17,8 milioane tone, în creştere faţă de 16,9 milioane tone cât s-au obţinut anul trecut. Creşteri ale recoltei se aşteaptă în special în Germania, Franţa, Marea Britanie, România, Bulgaria şi Ungaria.

În Moldova recoltele aşteptate se reflectă reuşit în optimismul cu care privesc spre lanurile de grâu producătorii de cereale. Altfel nici nu poate fi după un an în care seceta a pârjolit lanurile Moldovei.

Potrivit prognozelor specialiştilor din domeniul respectiv, în anul curent, producţia vegetală indică o creştere de circa 45 la sută, creştere generată de recolta principalelor culturi agricole. În principiu, nu se aşteaptă nimeni la careva minuni, pentru că în anul curent se va repeta situaţia atestată în anul 2019.

Prognozele indică cu încredere că cea mai mare creştere se va realiza la porumb – de 2,5 ori, ceea ce înseamnă de la 778 mii tone obţinute în anul 2020 până la circa două milioane aşteptate în toamna curentă. Şi asta chiar dacă anul curent s-au semănat cu aproape 50 de mii de hectare de porumb mai puţin. În schimb, suprafeţele oferite grâului au crescut cu aproape 10 mii de hectare – până la 318 mii. Acum un an, recolta de grâu a fost de aproape 600 mii tone, iar pentru anul acesta se aşteaptă aproximativ 1,2 milioane tone. Se va dubla şi recolta de orz – de la 109 mii tone, până la 210 mii tone. Creşterea recoltei de floarea soarelui nu este spectaculoasă, dar e totuşi semnificativă – de la 487 mii tone până la 780 mii tone în acest an. Marea speranţă a consumatorului e că se va ieftini şi uleiul. Şi pentru că vorbim despre ulei, e logic să vedem cum vom sta cu cartofii. Recolta creşte de la 170 mii tone mii tone până la 200 mii tone.

Mai mari sau un pic mai mici, oricum, cifrele indică o revenire la cadrul normal în agricultura lumii şi în agricultura Moldovei.

Constantin Olteanu

Numarul ziarului: 
Nr.22 (896) din 9 iunie 2021