Aniversare la AEÎ Holercani

Una dintre primele asociaţii de economii şi împrumut, AEÎ Holercani (raionul Dubăsari), şi-a marcat aniversarea de 15 ani. Cu această ocazie, au fost făcute totalurile de activitate, enumerate succesele şi dificultăţile din activitatea acesteia, dar şi au fost trasate obiectivele strategice pentru anul în curs.

”Începutul niciodată nu este simplu, însă asociaţia din Holercani a demonstrat pe parcursul celor 15 ani multă perseverenţă în acţiuni. Rezultatele bune care sunt atestate în prezent sunt, de fapt, meritul administratorilor, deoarece ei au ştiut cum să gestioneze corect banii şi să-şi planifice eficient activitatea. La ultima întrevedere cu directorii asociaţiilor din raionul Dubăsari am simţit optimism şi disponibilitate de a valorifica potenţialul şi de a construi o activitate durabilă a acestor entităţi. Din acest considerent, introducerea şi aplicarea unor servicii noi la asociaţiile de economii şi împrumut este oportună”, a declarat Aurica Doina, membrul Consiliului de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF).
Directorul executiv al AEÎ Holercani, Ion Sandu, susţine că, iniţial, au fost doar 37 de fondatori, iar timpurile nu erau deloc uşoare, mai ales că nu exista o asemenea experienţă în Republica Moldova şi nu era o legislaţie corespunzătoare. Totul a început de la proiectul comun al Asociaţiei de Microfinanţare şi USAID. ”Am fost trei oameni la început. Nici nu ştiam multe despre o astfel de activitate, însă ideea ne-a intrigat şi am venit în sat să convingem şi pe alţii că se merită. Până la urmă, ne-am adunat 37 de membri-fondatori. Aceşti 15 ani au avut de toate: şi bune, şi mai puţin bune, însă asociaţia s-a dezvoltat destul de reuşit”, a spus directorul asociaţiei.
În prezent, asociaţia de economii şi împrumut Holercani are 953 de membri, iar în ultimul an numărul acestora s-a mărit cu 140. În plus, au fost atraşi cinci membri persoane juridice. Asta deoarece, asociaţia a obţinut licenţă de categoria B şi şi-a mărit, în acest fel, aria de activitate în raionul Dubăsari, orăşelul Criuleni şi satele megieşe raionului Orhei.
Totuşi, ca şi alte entităţi din sectorul asociaţiilor de economii şi împrumut din Moldova, asociaţia de la Holercani se confruntă cu recuperarea împrumuturilor neperformante, chiar dacă numărul acestora este în limita admisibilă. ”Ne străduim să găsim limbă comună cu restanţierii, căci până la urmă omenia contează cel mai mult. Recurgem la instanţa de judecată abia în momentul în care ştim că am epuizat toate posibilităţile de a recupera pe cale amiabilă dobânzile şi împrumuturile. Paradoxal este că oamenii simpli achită la timp, însă liderii şi primarii, spre exemplu, devin restanţieri”, explică Ion Sandu. El susţine că obiectivul asociaţiei este să elimine complet această dificultate şi acţiunea dată este introdusă în strategia de dezvoltare durabilă a asociaţiei. De altfel, AEÎ Holercani dispune de un plan de activitate financiară pentru anii 2013-2015, aprobat de către CNPF.
Portofoliul asociaţiei este aproape în întregime orientat spre împrumuturile în domeniul construcţiei şi în cel de consum. Împrumuturile pentru agricultură ocupă, în prezent, circa 42% din portofoliu. Directorul asocia­ţiei se arată încrezător că ponderea acestora va creşte în următoarea perioadă, în condiţiile în care în Regulamentul privind acordarea subvenţiilor în agricultură pentru 2015 au fost reintroduşi fermierii care sunt finanţaţi prin intermediul asociaţiilor de economii şi împrumut. ”O rambursare de 20% din suma împrumutului este foarte atractivă pentru orice agricultor, de aceea va creşte şi interesul acestora pentru împrumuturile pe care le oferim”, opinează directorul executiv al AEÎ Holercani.
Întrebat dacă asociaţia pe care o conduce este dispusă să introducă şi alte produse în portofoliu, Ion Sandu a menţionat că locuitorii din zonă vor fi doar bucuroşi să găsească la asociaţie tot spectrul de servicii de care au nevoie, fiind scutiţi de deplasarea în raion. Totodată, el a accentuat că a participat recent la un seminar, organizat de CNPF, la care s-a discutat despre necesitatea şi modalităţile de consolidare a asociaţiilor de economii şi împrumut. ”În zona noastră sunt cinci asociaţii care ar putea să facă acest lucru. E o idee bună, dar nu poţi să impui pe nimeni. Asociaţia din Holercani e mai numeroasă şi mai prosperă şi directorii asociaţiilor mai mici sunt bineveniţi la discuţii”, a spus Ion Sandu.
În 2014, volumul total al depunerilor de economii al AEÎ Holercani s-a ridicat la 5 mil. 246 mii lei, cu 1,5 milioane lei mai mult decât în anul 2013. Începând cu luna iulie 2014, asociaţia a majorat termenul de acceptare a împrumuturilor – la şase şi nouă luni. Portofoliul de împrumuturi este destinat atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice. Mărimea maximă a unui împrumut pentru persoanele fizice este de 30 mii lei. Mărimea medie a împrumuturilor acordate persoanelor juridice este de 37 mii lei, la o dobânda anuală de 23%. Anul trecut, numărul beneficiarilor de împrumuturi a fost de 447, cu aproape 20% mai mult decât în anul precedent.

Lilia Platon

Numarul ziarului: 
Nr.05 (575) din 11 februarie 2015